«Η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 25 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο Στ. Θεοδωράκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 102 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων, θυμίζοντας τα λόγια του ιστορικού Χάουαρντ Ζιν, ο οποίος είχε γράψει πως «δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για καλύψει τη ντροπή του να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους»!
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου».
Τηλεγράφημα του Ταλαάτ Πασά προς τους νομάρχες της Ανατολικής Μικράς Ασίας.
Λίγες μέρες πριν, στις 24 Απριλίου του 1915, στην Κωνσταντινούπολη είχαν συλληφθεί και είχαν δολοφονηθεί, 250 επιφανείς Αρμένιοι. Η γενοκτονία ξεκινούσε. Έως το 1918 πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή έγιναν πρόσφυγες (οι Τούρκοι θα σου πουν «μόνο 800.000»). Όμως, για πολλά χρόνια, για δεκαετίες ολόκληρες, κανείς δεν μιλούσε για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Σε σημείο που ο Χίτλερ το 1939 διερωτήθηκε, «ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» και προχώρησε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και των Ρομά.
Τα τελευταία χρόνια, οι Αρμένιοι κατάφεραν να ακούσει όλος ο κόσμος για το έγκλημα των Οθωμανών και των Νεότουρκων. Έπεισαν και τους Γερμανούς που μόλις το 2015 δέχτηκαν ότι «η σφαγή των Αρμενίων υπήρξε γενοκτονία, το κλασικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, μαζικής καταστροφής και απέλασης». Μέχρι στιγμής, η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και 25 χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα).
Γιατί, όπως λέει ο ιστορικός Χάουαρντ Ζιν, «δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για καλύψει τη ντροπή του να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους»!
Φωτογραφία: SOOC