O Sanders καλεί τους υπερεκλέκτορες να σκεφτούν ξανά τη θέση τους

O Sanders καλεί τους υπερεκλέκτορες να σκεφτούν ξανά τη θέση τους

Πολιτικά ενισχυμένος από τις νίκες που κατέγραψε στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Bernie Sanders ελπίζει ότι η προεκλογική του εκστρατεία θα έχει τελικά θετική έκβαση.

Όπως υποστήριξε, διαθέτει την πολιτική δυναμική και ζήτησε από τους ηγέτες του κόμματος (και ειδικούς εκλεκτορες: superdelegates) να ξανασκεφτούν τη θέση τους και να τον υποστηρίξουν απέναντι στη Hillary Clinton.

Ο B. Sanders επικράτησε με ευκολία στις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Αλάσκα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά και τη Χαβάη. Οι τελευταίες δηλώσεις του δείχνουν τη στόχευσή του προκειμένου ν'' ανατρέψει την ηγετική πορεία της H. Clinton και τελικά να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται ώστε να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες, ο B. Sanders τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί "υπερεκλέκτορες" (superdelegates), που μπορούν ν'' αλλάξουν την υφιστάμενη δυναμική στους προκριματικούς κύκλους, πρέπει να τον υποστηρίξουν καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από την H. Clinton να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

"Η πολιτική δυναμική είναι με το μέρος μας. Πολλοί από τους υπερεκλέκτορες είναι ενδεχόμενο να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους στη Hillary Clinton", δήλωσε Γερουσιαστής από το Βερμόντ σε πολιτικό εκομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Το 85% των ψήφων που θα εκλέξουν τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια (25-28 Ιουλίου), προκύπτει από τις προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σε επίπεδο απλών ψηφοφόρων στις πολιτείες των ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 15% επιλέγεται από ισχυρούς πολιτευτές του Δημοκρατικού κόμματος (superdelegates), οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση και ενδεχομένως θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα σε μια οριακή αναμέτρηση. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι ηγέτες των Δημοκρατικών, οι εκλεγμένοι Γερουσιαστές, τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και οι κυβερνήτες πολιτειών των Δημοκρατικών.

Μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ηγείται της διαδικασίας με λιγότερους από 300 εκλέκτορες επί του συνόλου 2.382 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική εκλογή της για το προεδρικό χρίσμα, συγκεκριμένα με 1,243 έναντι 975. Ωστόσο,  σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που συνυπολογίζει τους υπερεκλέκτορες, η H. Clinton φτάνει στους 1.712, ενώ ο B. Sanders συγκεντρώνει 1.004 (RealClearPolitics.com).

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ θα πρέπει να κερδίσει άνω των 2/3 από τους εκλέκτορες που απομένουν προκειμένου να φτάσει την H. Clinton. Ωστόσο, με δεδομένο το εκλογικό σύστημα των Δημοκρατικών, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να κερδίζει εκλέκτορες ακόμη και στις πολιτείες που νικάει ο B. Sanders.

Δημοσκόπηση της ίδιας ιστοσελίδας δίνει στον B. Sanders ένα ελάχιστο προβάδισμα έναντι της H. Clinton, στην περίπτωση που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Donald Trump. Ο Bernie Sanders υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του κόμματος στις πολιτείες που έχει νικήσει θα δεχτούν πολιτική πίεση να τον υποστηρίξουν, είτε έχουν υποσχεθεί την υποστήριξή τους στην H. Clinton είτε όχι. "Οι υπερεκλέκτορες θα πρέπει να λάβουν μία δύσκολη απόφαση", δήλωσε ο Bernie Sanders στην εκπομπή “This Week With George Stefanopoulos,” του τηλεοπτικού καναλιού ABC.

Το Δημοκρατικό Κόμμα υιοθέτησε το σύστημα των υπερεκλεκτόρων στις αρχές της δεκαετίας του ''80, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερο έλεγχο της προκριματικής διαδικασίας, στους ηγέτες του κόμματος.