O πόλεμος με το οργανωμένο έγκλημα ξεκινά από το μαύρο χρήμα
Επιχείρηση follow the money

O πόλεμος με το οργανωμένο έγκλημα ξεκινά από το μαύρο χρήμα

Στο μαλακό υπογάστριο του οργανωμένου εγκλήματος σχεδιάζει να χτυπήσει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας του μηχανισμούς για την αναζήτηση των γραμμών χρήματος και ξεπλύματος των τεραστίων τζίρων που καταγράφει ο υπόκοσμος.

Η άρση του lockdown ενεργοποιεί εκ νέου τα συστήματα της εν Ελλάδι «μαφίας» επιταχύνοντας και τις διαδικασίες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κηρύττει τον πόλεμο.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη λεγόμενη greek mafia και τις οργανωμένες ομάδες του εγκλήματος είναι λίγο πολύ γνωστά. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να καταστεί εφικτή η σύλληψη και κυρίως η ριζική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που μοιάζει με λερναία Ύδρα όπου κόβοντας ένα κεφάλι ξεφυτρώνουν δύο ή και περισσότερα.

Αρχηγοί αλλάζουν ή εκτελούνται με συμβόλαια θανάτου και αναλαμβάνει ο υπαρχηγός. Αν δέ είναι περισσότεροι του ενός τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός πολέμου μεταξύ του για τον διαμοιρασμό της πίτας που υπήρχε στη συγκεκριμένη ομάδα ή φατρία.

Και οι αρχές θα αναρωτηθεί κάποιος τι κάνουν. Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη και αρχηγοί οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή το να αποδώσει κανείς συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις είναι ίσως το δυσκολότερο.

Πολύ δε περισσότερο να στοιχειοθετηθούν τέτοιες που να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ποινές και να μη βλέπουν οι αστυνομικοί αυτούς που συλλαμβάνουν να απολαμβάνουν σε σύντομο χρόνο την ελευθερίας τους.

Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετικά. Οι εκτελέσεις και τα συμβόλαια θανάτου διενεργούνται με outsourcing διαδικασίες.

Υπάρχουν όπως λένε πηγές από υπηρεσίες που εμπλέκονται με τις έρευνες μέχρι και «εταιρείες» ενοικίασης πληρωμένων δολοφόνων που στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

Μάλιστα ένα συμβόλαιο θανάτου δύναται να εκτελεστεί από μία ομάδα που αμέσως μετά αναχωρεί για τη χώρα από την οποία ήρθε για τη συγκεκριμένη «δουλειά».

Στο πλαίσιο αυτό και ο έχων δώσει την εντολή και αυτός που την εκτελεί είναι δύσκολο να βρεθεί και ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για το λόγο. Μεταξύ τους βέβαια γνωρίζουν ποιος κυνηγάει ποιόν ποιος επιδιώκει να εντάξει στο… χαρτοφυλάκιό του την περιοχή ενός άλλου μαφιόζου ή τα μαγαζιά που κρίνει ότι αποφέρουν έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της πολιτείας καθίσταται σημαντικός. Είναι η μόνη που μπορεί να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο που κατά διαστήματα σημειώνει έξαρση δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας στους πολίτες που βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις δολοφονίες στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών να έχουν φύγει από τη νύχτα και να γίνονται μέρα μεσημέρι ακόμη και πρωί, αφού αναζητείται εκείνη ακριβώς η ώρα που το «θύμα» θα αισθάνεται και θα λειτουργεί πιο χαλαρά.

Το παράδειγμα του Βασίλη Γρίβα χαρακτηριστικό. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ όχι απλά μπροστά στα μάτια του παιδιού τους αλλά στα μάτια δεκάδων μικρών μαθητών έξω από δημοτικό σχολείο στα Γλυκά Νερά την ώρα που χτυπούσε το κουδούνι για να ξεκινήσει η πρωινή προσευχή.

Αυτό δείχνει ότι οι πληρωμένοι δολοφόνοι δεν σκέφτονται ούτε το ενδεχόμενο των παράπλευρων απωλειών προκειμένου να εκτελέσουν την εντολή που έχουν λάβει υλοποιώντας το συμβόλαιο θανάτου

Η αριθμητική αύξηση των τελευταίων μηνών ως προς την εξέλιξη του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στην greek mafia συνδέεται και με το σταδιακό άνοιγμα του lockdown η ύπαρξη του οποίου είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά αφού καθιστούσε δύσκολες τις μετακινήσεις αύξανε τον κίνδυνο ελέγχων ενώ παράλληλα δημιουργούσε συνθήκες αυστηρότερων ελέγχων στα αεροδρόμια και τα σύνορα από όπου έμπαιναν και εν συνεχεία έβγαιναν οι πληρωμένοι δολοφόνοι.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι εύκολη. Και όσο και αν φωνάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση ο σχεδιασμός πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να ακολουθηθούν βήματα που θα οδηγήσουν στην πάταξη του φαινομένου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει με σαφήνεια τη θέση του κηρύσσοντας τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και οι αρμόδιες αρχές λειτουργούν με δεδομένη την πολιτική βούληση.

Το να επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδιαστείλει τις εξελίξεις στο οργανωμένο έγκλημα με την πανεπιστημιακή αστυνομία για να διεγείρει ακόμη περισσότερο όσους αντιδρούν στην προστασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έρχεται απλά να επιβεβαίωση την λαικίστικη λογική που ακολουθείται στο όνομα του «Όχι σε όλα» και της κριτικής χωρίς ουσία και όρια.

Άλλωστε αν μπει κάποιος στη διαδικασία να διερευνήσει την κατάσταση στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης θα διαπιστώσει πως ο αριθμός των εκτελέσεων πληρωμένων συμβολαίων θανάτου είναι υπερβολικά υψηλός. Και όχι μόνο αυτό θα υποκύψει και στον πειρασμό να αναλύσει και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν ποινική και φυλακισμένοι για τρομοκρατία ακόμη και σε περιπτώσεις αποπειρών ή και περιπτώσεων που υπήρξαν θύματα.

Αρκεί να σημειωθεί πως βασικά ονόματα της νύχτας όπως ο Βασίλης Γρίβας, ο Βασίλης Στεφανάκος, ο Σπύρος Παπαχρήστος, ο Γιώργος Λίτσας, ο Μανώλης Καραγιάννης, αλλά και η Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, γνωστή ως Κατερίνα bellamafia, καθώς και ο Παναγή Σιτοκωσταντίνος, εκ των βασικών πρωταγωνιστών, σκοτώθηκαν σε διάστημα 1,5 έτους με εξαίρεση μόνον τον πρώτο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν και δεκάδες αποτυχημένες απόπειρες, εξαφανίσεις αλλά και χτυπήματα σε χαμηλότερου βαθμού… στελέχη.

Follow the money

Οι αρμόδιες αρχές έχουν μπει στη λογική του follow the money με δύο βασικούς στόχους. Αφενός να κλείσουν όσο το δυνατόν οι στρόφιγγες παραγωγής χρήματος, με ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, παράνομα καζίνο και trafficking αφετέρου να αποκαλύψουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό οι συνεργασία της δικαιοσύνης με αυτή των αρμόδιων αστυνομικών αρχών μπαίνει σε άλλη βάση. Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο όπου η εμπλοκή εισαγγελέων με γνώσεις, ειδικά σε θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση, θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος γίνεται με πολλούς τρόπους. Συμμετοχές σε νόμιμες ακόμη και μεγάλες εταιρίες, δημιουργία διαχείριση καφέ και μπαρ ακόμη και φούρνων παρακολουθούνται ήδη σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται χρήση προϊόντων εγκλήματος όπως είναι το μαύρο χρήμα του υποκόσμου.

Η δίωξη οικονομικού εγκλήματος από τη μία αλλά και η αρχή καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα κληθούν να αναλάβουν περαιτέρω ενεργό δράση για την οποία φυσικά απαιτείται περαιτέρω ενδυνάμωσής του υλικοτεχνικά αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.