Ο Παλαιστίνιος δισεκατομμυριούχος Sabih al-Masri, ο επιχειρηματίας με την μεγαλύτερη επιρροή στην Ιορδανία, επέστρεψε σήμερα στο Αμάν, σύμφωνα με πηγή από το οικογενειακό του περιβάλλον, αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του στη Σαουδική Αραβία, η οποία συνδέεται με την επιχείρηση εναντίον πλουσίων και ισχυρών προσώπων στη χώρα.
Ο Masri, ο οποίος είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιορδανίας, της Arab Bank με έδρα το Αμάν, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του αφού προήδρευσε σε συσκέψεις των σαουδαραβικών του εταιρειών, σύμφωνα με πηγές.
«Βρίσκεται στο σπίτι του τώρα στο Αμάν», είπε η πηγή από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Ο Masri, ο οποίος είναι Σαουδάραβας πολίτης, δήλωσε από το σπίτι του στο Ριάντ την Κυριακή μετά την απελευθέρωσή του ότι οι σαουδαραβικές αρχές τον αντιμετώπισαν «με κάθε σεβασμό».
Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την κράτησή του. Οι ιορδανικές αρχές είπαν ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα μεσολάβησε ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.
Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση είπαν ότι ο al-Masri ανακρίθηκε σχετικά με τις διασυνδέσεις του με Σαουδάραβες εταίρους του. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα υπουργοί, αξιωματούχοι και πρίγκιπες.
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση είπε ότι ο Masri αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία για να επιστρέψει ένα χρηματικό ποσό αγνώστου ύψους. Η οικογένειά του δεν σχολίασε.
Η σύλληψη του Masri προκάλεσε κραδασμούς στους επιχειρηματικούς κύκλους στην Ιορδανία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι επενδύσεις του, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξενοδοχεία και τράπεζες της Ιορδανίας, αποτελούν ακρωγωνιαίο λίθο της οικονομίας στο βασίλειο και ο ίδιος είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Είναι μέλος μιας επιφανούς οικογένειας εμπόρων από την Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έκανε την περιουσία του συνεργαζόμενος με Σαουδάραβες γαλαζοαίματους σε μια επιχείρηση τροφοδοσίας του στρατού στη διάρκεια της υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικής επέμβασης για την ανακατάληψη του Κουβέιτ από το Ιράκ, στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ