Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να αναστείλει το πρόγραμμα απέλασης των αφρικανών μεταναστών

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να αναστείλει το πρόγραμμα απέλασης των αφρικανών μεταναστών

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει το σχέδιό του που θα αναγκάσει χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες να φύγουν από τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, υπό την απειλή ότι θα συλληφθούν αν παραμείνουν εκεί.

Το πρόγραμμα που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση αφορά 38.000 ανθρώπους, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν. Εφόσον αποφασίσουν οικειοθελώς να φύγουν, το Ισραήλ θα δώσει το ποσό των 3.500 δολαρίων στον καθέναν από αυτούς και ένα αεροπορικό εισιτήριο. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή.

Το σχέδιο αυτό επικρίθηκε σφοδρά όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, πέρσι. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το καταδίκασε και πάλι αφού την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Τον Νοέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Χολότ, στην έρημο Νεγκέβ, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.200 μετανάστες.

"Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί για άλλη μια φορά το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική επανεγκατάστασης των Ερυθραίων και των Σουδανών στην υποσαχάρια Αφρική" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπός της, William Speedler, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι το ισραηλινό πρόγραμμα εφαρμόζεται "με τρόπο όχι πολύ διαφανή".

Το Ισραήλ δεν έχει αποσαφηνίσει σε ποιες χώρες θα σταλούν οι μετανάστες, αν και αναγνωρίζει ότι η ζωή αυτών των ανθρώπων μπορεί να κινδυνεύσει αν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες, εφόσον αυτοί οι τελευταίοι φύγουν οικειοθελώς από το Ισραήλ. Ωστόσο, η Ουγκάντα διέψευσε επισήμως την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η Ρουάντα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή της στην υπόθεση.

Ο Speedler είπε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, δεδομένου ότι οι χώρες υποδοχής αρνούνται ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Ωστόσο, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας πήραν καταθέσεις στη Ρώμη από 80 ανθρώπους που είχαν απελαθεί στη Ρουάντα, λαμβάνοντας το ποσό των 3.500 δολαρίων. Στη συνέχεια έφυγαν για την Ιταλία, διασχίζοντας εμπόλεμες ζώνες, όπως το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και τη Λιβύη.

"Κατά μήκος της διαδρομής έπεσαν θύματα βασανιστηρίων και βιασμών και μετά διακινδύνευσαν για άλλη μια φορά τη ζωή τους, διαπλέοντας τη Μεσόγειο" ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία.

Ο εκπρόσωπος ζήτησε από το Ισραήλ να βρει μια άλλη λύση στο πρόβλημα των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών σε άλλες περιοχές, μέσω επίσημων διαύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ