Στην αποδόμηση του κυβερνητικού success story προχώρησε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή. Από τη μία υπογράμμισε ότι τα αντίμετρα δεν ισοσκελίζουν τη μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των μισθωτών και από την άλλη ομολόγησε ότι το Υπερταμείο καθιστά τη χώρα μας αποικία χρέους. Μάλιστα, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα, δεδομένου ότι τα υπέρογκα πλεονάσματα αποδίδονται στο χρέος και όχι στην ανάπτυξη.
«Μίλησε με ειλικρίνειά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είπε ότι λιτότητα θα συνεχιστεί. Λιγότερη αλλά θα είναι λιγότερα λιτότητα», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι θα συνεχιστεί η μείωση των εισοδημάτων που αφορά τους συνταξιούχους και τους έμμισθους με τη μείωση του αφορολογήτου. «Υπάρχουν αντίμετρα αλλά αφορούν άλλους. Δεν πρόκειται αυτοί να πάρουν τα αντίμετρα», επισήμανε, απαντώντας ουσιαστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος λίγο νωρίτερα δείχνοντας πίνακες με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπονται συμπέρανε ότι τα αντίμετρα είναι περισσότερα!
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας τα 3,5% πλεονάσματα που φεύγουν από την Ελλάδα πάνε για την εξυπηρέτηση δανεισμού, κάτι που σημαίνει «αφαίρεση ποσού που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη».
Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έστω και τα συρρικνωμένα δεν εκτελούνται. «Το ίδιο θα συμβεί και 3,5% πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», είπε και εκτίμησε πως «χωρίς ρύθμιση του χρέους είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσει στη χώρα μας».
Την ίδια ώρα, έστρεψε τα πυρά τους προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίες. Αναρωτήθηκε με νόημα «για ποιες επιχειρήσεις θα υπάρξει μείωση της φορολογίας για μεγάλες ή μικρές» και προσέθεσε: «μήπως η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να είναι προτεραιότητα». «Μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη αν μειώνουμε τους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και αυξάνουμε για τους μικρούς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Για το Υπεραταμείο ο Ν. Φίλης ήταν ξεκάθαρος: είπε ότι με οποιαδήποτε μορφή του και ονομασία συνιστά ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους, είτε για αξιοποίηση είτε για ξεπούλησε. Όμως, κατά τον ίδιο, δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «μας την επέβαλλαν».
Βέλη εξαπέλυσε και προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά τονίζοντας ότι τα 70 εκατομμύρια που θα εισπράξει το Δημόσιο από τον διαγωνισμό είναι πολύ λιγότερα από τους φόρους που γλυτώνουν οι καναλάρχες. «Να δεχθώ ότι αυτό γίνεται για το αντάλλαγμα των 2% που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι όμως προκλητικό», υποστήριξε.
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τελεί υπό μια δύσκολη πραγματικότητα, «δεν υπερηφανευόμαστε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια, μας επιβλήθηκαν».