Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci, στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, από πλευράς πολιτικών κομμάτων στη συνεδρία του Εθνικού παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Τη θέση ότι απαιτείται και χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό εν όψει της ολοκληρωτικής αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δυστυχώς δεν μπορεί να δηλώσει ικανοποιημένος από την ενημέρωση που έγινε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος από την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, γιατί δεν είναι μόνο η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου ελλιπής, αλλά δυστυχώς οι συνεχείς μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν καταστήσει τις θέσεις της πλευράς μας θολές και την αξιοπιστία της πλευράς μας διάτρητη».

«Πολύ φοβούμαι ότι αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν υπάρχει στρατηγική, αλλά δεν μπορούμε να πείσουμε για τις δικές μας θέσεις», πρόσθεσε.

Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «επιμένουμε, εν όψει της ολοκληρωτικής αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια, ότι απαιτείται και χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν οι μετακινήσεις που έχουν γίνει αφορούν την πρόταση όπως αυτή θα κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι αφορούν «και αυτό και άλλα πολλά».

Σε ερώτηση αν είπε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «τις απόψεις μας τις λέμε εδώ και χρόνια, τις έχουμε καταθέσει και γραπτώς τουλάχιστον σε ότι αφορά τη νέα στρατηγική».

«Σήμερα ήρθαμε σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε επιτέλους ποιες είναι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ελλοχεύουν κίνδυνοι και ποιοι είναι από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη είπε ότι «το έχω πει προηγουμένως ότι όταν δεν έχεις ξεκάθαρη στρατηγική και όταν δεν γνωρίζεις ποιοι είναι οι στόχοι της πλευράς σου, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είναι που θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε στη Νέα Υόρκη».

«Εμείς επιθυμούμε και επιδιώκουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά  αυτό έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο εν όψει των συνεχών μετακινήσεων του ιδίου και της πλευράς μας δυστυχώς σε ότι αφορά τις προθέσεις, τις στοχεύσεις αλλά και τις προτάσεις που καταθέτουμε», ανέφερε.  
Aβέρωφ Νεοφύτου - ΔΗΣΥ: «Καλή επιτυχία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το καλό του τόπου μας»

Ο Άντρος Κυπριανού, ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόνισε ότι δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από το ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκηςμπορεί να κρύβει παγίδες. "Ακούσαμε εισηγήσεις και απόψεις,προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη θέση του και να τον συμβουλέψουμε.Οι παγίδες ανέφερε, μπορεί να κρύβονται από ενδεχόμενη πρόταση ΓΓ του ΟΗΕ, θυμίζοντας παλαιότερες περιπτώσεις. Όταν είσαι αδύνατος σε διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι προσεκτικός", κατέληξε ο Σιζόπουλος.

Φωτογραφία: Sooc