Ο Ν. Αναστασιάδης δεν αποκλείει αποκέντρωση του συστήματος διακυβέρνησης

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν αποκλείει αποκέντρωση του συστήματος διακυβέρνησης

Σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε ότι, εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι εκείνο της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος.

«Δεδομένης της αξίωσης για θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετασθεί και το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι ένα κανονικό κράτος», αποκάλυψε ο κ. Προδρόμου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Προδρόμου αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει ήδη υποβάλει πρόταση έναντι του αιτήματος για να υπάρχει μια θετική ψήφος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης. Η πρόταση του προέδρου ήταν ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να προβλέπεται η δυνατότητα θετικής ψήφου εκεί όπου αποφάσεις προφανώς θα επηρεάζουν δυσμενώς τη μια από τις δύο κοινότητες ή Πολιτείες».

Τέλος , ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν συζητεί λύση δύο κρατών και η θέση του προέδρου Αναστασιάδη επ'' αυτού είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει για χαλαρή ομοσπονδία, παρόλο που ο ίδιος παρουσιαζόταν αρνητικός για μια ουσιαστική συζήτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας, ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή την συνάντηση των δυο ηγετών κατά τις επόμενες ημέρες, και ενδεχομένως αυτή να πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ, στις 15 Οκτωβρίου. Σε αυτήν την συνάντηση οι δυο ηγέτες, είπε , θα μπορούσαν να καθορίσουν την ημερομηνία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχετικά με τη χαλαρή ομοσπονδία, σημείωσε ότι «στην συνάντηση του με κ. Νίκο Αναστασιάδη, θα συζητήσει από τον ίδιον να ξεκαθαρίσει το ζήτημα».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί οι υφιστάμενες συμφωνίες προβλέπουν την παροχή όλων των εξουσιών που δεν ανήκουν στο κεντρικό, ομόσπονδο κράτος, στα δυο ιδρυτικά κράτη. Μάλιστα , χρησιμοποίησε τον βρετανικό όρο «residual powers».Πρόκειται,εξήγησε, για «υπολειπόμενες εξουσίες» που αφορούν πεδία όπως υγεία, παιδεία, υποδομές, εμπόριο, τουρισμό κ.ο.κ. Επιπλέον, «τα ιδρυτικά κράτη έχουν το δικαίωμα να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες για θέματα που είναι της αρμοδιότητας τους. Σε ότι αφορά δε, τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αναφερόμαστε σε ζητήματα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, προϋπολογισμός κ.α.», πρόσθεσε.

Ο Ακιντζί έκανε αναφορά και στον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, υποστηρίζοντας ότι είχε την άποψη πως «όσο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες εξουσίες στην κεντρική εξουσία, τόσο αυξάνουμε τα πεδία σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο κοινότητες». Δεν πρόκειται για λανθασμένη άποψη, δήλωσε ο Ακιντζί και πρόσθεσε ότι (στην πορεία) ξεχάστηκε αυτή η άποψη και καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αυξηθούν οι εξουσίες της κεντρικής εξουσίας.

«Σήμερα κατανοούμε ότι θα τηρηθεί μια αντίθετη στάση» ,είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι την παρούσα στιγμή δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αυτά (τα θέματα) στην συνάντηση μας (με τον κ. Αναστασιάδη) «που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ