Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος φτάνει στη Βενεζουέλα είναι μια εικόνα διάλυσης καθώς η χώρα βουλιάζει όλο και περισσότερο στην καταστροφή, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Πρώτο Θέμα».
Εικόνες λεηλασίας παρατηρούνται στα καταστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρες καθώς, ενώ δεν λείπουν και οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας για λίγα τρόφιμα ή ακόμη και για ένα ρολό χαρτί υγείας. Τα γεγονότα αποτυπώνουν τη δραματική καθημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Απέναντι στις αυξανόμενες κοινωνικές αναταραχές το καθεστώς Μαδούρο προβαίνει σε απεγνωσμένες κινήσεις προσπαθώντας, μάταια, να εξομαλύνει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ο Μαδούρο καθιέρωσε μόνο δύο εργάσιμες μέρες την εβδομάδα για τους δημοσίους υπάλληλους και ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τις διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων με σκοπό να ματαιώσει πάση θυσία τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που η αντιπολίτευση επιδιώκει να διοργανώσει τους επόμενους μήνες για την καθαίρεσή του. Τον Φεβρουάριο του 2014 έδωσε εντολή στον στρατό και στην αστυνομία να καταπνίξει στο αίμα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι.
Ο απελπισμένος Μαδούρο προειδοποιεί πως κανένας δεν θα πάρει την πολιτική εξουσία στη Βενεζουέλα και καλεί τους οπαδούς του σε εξέγερση και απεργία διαρκείας αδιαφορώντας για τα δεινά που βιώνουν οι πολίτες. Προσπαθώντας να καλύψει την ανικανότητα του να βγάλει τη χώρα από το χάος, κατηγορεί την κλιματική αλλαγή για την ενεργειακή κρίση ενώ, υποστηρίζει πως η κυβέρνησή του έφερε ευημερία στον λαό.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, τον διαψεύδει. Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν παραπέμπουν στην ευημερία αλλά στην απόλυτη εξαθλίωση με ανθρώπους να φωνάζουν στους δρόμους πως πεθαίνουν από την πείνα καθώς στέκονται, υπό την εποπτεία του στρατού, 7 και 10 ώρες σε ουρές ελπίζοντας πως θα μπορέσουν αν προμηθευτούν κάποια από τα βασικά αγαθά όπως φάρμακα ή αλεύρι.
Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη πριν από μια 15ετια έφτανε τα 350 δολάρια, ενώ πλέον έχει κατέβει στα 25 δολάρια τον μήνα με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει φτωχοποιηθεί πλήρως εξαφανίζοντας τη μεσαία τάξη.
Μέρα με τη μέρα ο μύθος της Βενεζουέλας καταρρέει αφήνοντας πίσω του φτωχούς πολίτες που δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους.