Ο Μπαν Γκι-μουν ελπίζει ότι ΗΒ και ΕΕ θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι του ΟΗΕ

Ο Μπαν Γκι-μουν ελπίζει ότι ΗΒ και ΕΕ θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ήλπιζε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε στην ΕΕ, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει «σεβαστή» η ψήφος υπέρ του Brexit κι ευχήθηκε τόσο η Βρετανία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν να αποτελούν βασικούς εταίρους του ΟΗΕ, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Journal du dimanche.

«Οι Βρετανοί έκαναν την επιλογή τους και πρέπει να τη σεβαστούμε», επισήμανε ο Μπαν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, καλώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους από την ΕΕ, να εφαρμοστεί κατόπιν μιας «διαπραγμάτευσης με τον πλέον πραγματιστικό τρόπο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητοι και ισχυροί εταίροι των Ηνωμένων Εθνών και μας περιμένει πολλή δουλειά», συνέχισε. «Το μήνυμα που απευθύνω σε όλους είναι πολύ σαφές: όταν πορευόμαστε μαζί, είμαστε ισχυρότεροι».

«Είναι σημαντικό οι αρχές (της Βρετανίας) να επιδείξουν αληθινή βούληση να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι όλο και πιο έντονες, να αγωνιστούν εναντίον των αδικιών και της ατιμωρησίας», έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα έθνος πλούσιο, το οποίο ευημερεί, είναι σήμερα διχασμένο. Σε αυτό επαφίεται να μειώσει τα χάσματα προωθώντας περισσότερη συνοχή κι έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Αναφερόμενος στην κρίση των μεταναστών και των προσφύγων, ο Μπαν ανακοίνωσε: «την επομένη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την 19η Σεπτεμβρίου, θα προσκαλέσω τους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου σε μια έκτακτη σύνοδο για τους πρόσφυγες και τις μεταναστευτικές κρίσεις. Ο σκοπός είναι να διαθέσουμε από κοινού όλους μας τους πόρους για να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές επίπεδο το φαινόμενο αυτό».

«Κάναμε λάθη τη δεκαετία του 1990, με τα Βαλκάνια και τη Ρουάντα, και συνεχίζουμε δυστυχώς να διαπράττουμε κι άλλα με τη Συρία», συμπλήρωσε ο Μπαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ