O καπετάν… Χρήστος βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «αντάρτικο»

O καπετάν… Χρήστος βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «αντάρτικο»

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να στρίψει το τιμόνι προς την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία με το βλέμμα και προς τη Διεθνή Σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου προσέκρουσε στα… βράχια της προανακριτικής για τον Νίκο Παππά και τα όσα ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στο πλαίσιο αυτό η επιστροφή στα γνώριμα λημέρια της καταστροφολογίας καθίσταται εκ νέου βασική εναλλακτική προκειμένου να διατηρήσει συσπειρωμένο το κόμμα μέσω της επαναστατικής γυμναστικής. Ο… καπετάν Χρήστος βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο!

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχείρησε να εμφανίσει ένα προφίλ διαφορετικό. Στο φόρουμ των Δελφών επεδίωξε, παρά την κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να εμφανιστεί ως… πραγματιστής. Αποδεχόμενος την αξία και την ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα και βάζοντας τέλος στη ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για νέα μνημόνια και μνημονιακές υποχρεώσεις, έδειξε ότι προτίθεται να διαμορφώσει μια νέα τακτική.

Οι επικοινωνιολόγοι που τον πλαισιώνουν πλέον, διαβάζοντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, τον παρότρυναν να απευθυνθεί στους πολίτες στηριζόμενος εκ νέου στο σύνθημα της «Ελπίδας» χωρίς όμως τις «αυταπάτες» όπως έχει ο ίδιος αποκαλέσεις τις ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις την περίοδο πριν το 2015 (και του πρώτου εξαμήνου του έτους). Να δημιουργήσει δηλαδή την εικόνα ενός πολιτικού που επενδύει στην επόμενη ημέρα και όχι στην καταστροφή της χώρας, όπως την περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο η Έφη Αχσιόγλου δηλώνοντας πως η πανδημία (και τα δυσμενής της αποτελέσματα) αποτελούν ευκαιρία για την αριστερά.

Με λίγα λόγια θέλησαν να τον σπρώξουν στη σοσιαλδημοκρατία διανθισμένη με την πραγματικότητα και ολίγο από Τζο Μπάιντεν, στο όνομα του οποίου επενδύει η ηγετική ομάδα που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα και στην οποία πέραν των επικοινωνιολόγων, Λούλη και Νικολακόπουλο απαρτίζεται από πρόσωπα όπως ο Αλ. Χαρίτσης αλλά και άλλα που ιδιωτεύουν έχοντας θέσει θέμα απομάκρυνσής τους από την πολιτική, όμως συνδέονται με την αγορά

Η προανακριτική και το πισωγύρισμα

Όμως και αυτή η προσπάθεια στέφεται με… αποτυχία και ένα πισωγύρισμα στην καταστροφολογία τους υψηλούς τόνους και τη διχαστική ρητορική. Αιτία; Ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» (λόγω των σχέσεών του από παλιά με το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη και την “στράτευσή του» από το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μέσω της στενής του σχέσης με τον Νίκο Παππά και κάποια από τα πασοκογενή στελέχη που εισπήδησαν στο υπό εξέλιξη κόμμα) ο οποίος δίνει μια εικόνα για τον στενότερο εκ των συνεργατών του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραπέμπει, όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης σε συνθήκες και λογικές παρακράτους.

Οι μέχρι τώρα καταθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα, του «καπετάνιου» όπως φαίνεται να τον αποκαλούσαν οι… ομάδες που κατά τον ίδιο είχε στείλει ο πρώην υπουργός προκειμένου να στηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης Μέσων Ενημέρωσης, εγείρουν ένα θέμα που αγγίζει την λογική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προσπάθεια ελέγχου διαφόρων τμημάτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, της δικαιοσύνης και φυσικά των μέσων επικοινωνίας.

Το θέμα των 3.000.000 ευρώ από την εταιρεία CCC που έφθασαν στην εταιρία του υιού Καλογρίτσα αποτελούν το σκέλος της υπόθεσης που διερευνάται από την προανακριτική. Το πως έφθασαν, για ποιους λόγους δόθηκαν και πως διακινήθηκαν, δηλαδή μέσω ποιών λογαριασμών και πως αυτοί δημιουργήθηκαν αποτελούν το ένα σκέλος των ερωτημάτων. Η παρακολούθηση της πορείας των χρημάτων θα δώσει απαντήσεις. Όπως και το που τελικά κατέληξαν τουλάχιστον τα ποσά που φαίνονται μέσα από τη μεταφορά τους από λογαριασμό σε λογαριασμό και όχι αυτά που ίσως «τραβήχτηκαν» και χρησιμοποιήθηκαν με τη μορφή μετρητών.

Όμως πλέον τα ερωτήματα που έχουν προκύψει χτυπούν στο μαλακό υπογάστριο του «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς, το οποίο με κάθε τρόπο επιχειρούν, τουλάχιστον τα παλαιά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρήσουν, επικοινωνιακά πάντα, σε υψηλό επίπεδο.

Οι αναφορές που φέρεται να κάνει ο Καλογρίτσας ως προς την εμπλοκή του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, τα sms τα μηνύματα ή έγγραφα που καθορίζουν ποσοστά και η επιμονή του στην υπόθεσή που λέγεται εντολή για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ channel, αφενός αναδεικνύουν αυτό που έντονα κυκλοφορούσε τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την προσπάθεια ελέγχου των θεσμών αλλά και αυτών που ελέγχουν την εξουσία σε επίπεδο κριτικής και όχι μόνο.

Άλλωστε δεν πρέπει ουδείς να ξεχνά πως μια άλλη υπόθεση, αυτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, διερευνάται και ως προς το σκέλος της προσπάθειας διαχείρισης της Δικαιοσύνης με αναφορές και σε παραδικαστικά και άλλου είδους κυκλώματα.

Τα όσα υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Καλογρίτσας αποτελούν από μόνα τους πεδία ερευνών. Χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης αλλά και γραφείων που χρησιμοποιούνταν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα που αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015 – 2019 αλλά και όσων προηγήθηκαν μέχρι τις εκλογές του 2015.

Αυτό που προκάλεσε εύλογα, επίσης, ερωτήματα είναι και η αναφορά που φέρεται να έκανε ο Χρήστος Καλογρίτσας στον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, τον οποίο, όπως υποστήριξε σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, συνάντησε μαζί με τον Νίκο Παππά. Το σημείο αυτό είναι βέβαιο πως χρίζει διευκρινίσεων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις απ' όλες τις πλευρές.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί και κάτι ακόμη. Το γεγονός πως ο Νίκος Παππάς παρ ότι λέγονται αυτά από τον «Καπετάνιο» δεν έχει προχωρήσει σε μήνυση εναντίον του. Ούτε όμως και γι όσα ο Σάμπυ Μιωνή, ο επιχειρηματίας που έδωσε στο φως της δημοσιότητα συνομιλία που είχε με τον πρώην υπουργό στην Κύπρο αναφορικά με τον Δημήτρη Παπαπαγγελόπουλος, έχει πει.

Προχώρησε όμως σε μήνυση κατά του προέδρου της προανακριτικής. Για αλλοίωση των πρακτικών σε σχέση με αναφορές που φέρεται να έκανε ο Χρήστος Καλογρίτσας. Αν υπήρξε αυτή η… αλλοίωση ή αν ο πρόεδρος της επιτροπής κινήθηκε με βάση τον κανονισμό της Βουλής διαγράφοντας υβριστικές ή άλλου είδους αναφορές, όπως προβλέπεται, θα φανεί

Αποτελεί όμως η κίνηση αυτή στην οποία προέβη ο Νίκος Παππάς, μια καλή αφορμή προκειμένου τη Δευτέρα, που έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει την κατάθεσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας, για ένα ακόμη σόου. Ουδείς δύναται να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε καταγγελίες κατά του προέδρου της προανακριτικής, να τον αμφισβητήσει ακόμη και να υποστηρίξει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί παρουσία του η εξέταση μαρτύρων.

Διαδικαστικά η μήνυση, όπως αναφέρουν πηγές της Βουλής δεν δύναται να προκαλέσει πρόβλημα. Επικοινωνιακά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να δημιουργήσει θέμα. Άλλωστε στην προανακριτική μετέχουν μέλη του που δεν έχουν πρόβλημα να προκαλέσουν εντάσεις που ουδείς δύναται να προεξοφλήσει στην παρούσα φάση το μέγεθός τους.

Η στάση Τσίπρα

Και εδώ έρχεται να σημειωθεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε επέλεξε τους υψηλούς τόνους. Μετέβη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στις αλλαγές του Οικογενειακού Δικαίου (το οποίο και υπερψηφίστηκε) για να καταγγείλει την κυβέρνηση για…. κακοποίηση της Δημοκρατίας. Με επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής και με υβριστικές αναφορές στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης τον οποίο αποκάλεσε «αυτοφωράκι».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προκαλέσει ένταση. Θυμήθηκε αίφνης την αντιδεξιά ρητορική μίλησε για κατάλυση της Δημοκρατίας και προανήγγειλε αντάρτικο υποστηρίζοντας πως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν σύσσωμα στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των επιτροπών παρακάμπτοντας τα μέτρα περιορισμού που εξακολουθούν να ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Η προσπάθειά του να προκαλέσει και να δημιουργήσει εικόνα… αντίστασης και αντίδρασης ήταν εμφανής. Οι προσωπικοί τόνοι, οι αναφορές στη Δημοκρατία, το πολίτευμα και το Κοινοβούλιο θύμισαν προηγούμενες ημέρες (πριν το φόρουμ των Δελφών) και εποχές.

Το ίδιο συνέβη και με την παρουσία του την Παρασκευή στην Ακρόπολη. Επέλεξε το ιστορικό μνημείο για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και μίλησε εκ νέου για «κακοποίηση» αυτή τη φορά για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αδιαφορώντας ακόμη και για το γεγονός πως αναφέρθηκε στο μνημείο έμβλημα της Ελλάδας και στη σημαία του αναφορικά και με τον τουρισμό οι πύλες του οποίου άνοιξαν προκειμένου να αποφευχθεί μια δύσκολη χρονιά.

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος άνοιξε και πάλι το κεφάλαιο εργασιακά, με επιθέσεις κατά τις κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του πεζοδρομίου, δηλαδή της αντίστασης στην οποία επιθυμεί εκ νέου να πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό χθες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, ομάδες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έστηναν (ανά πεντάδες) τραπεζάκια και σήκωναν πανό κατά των αλλαγών στα εργασιακά επαναφέροντας τα περί 8ωρου που αν μη τι άλλο έχουν διαψευστεί.

Οι ως άνω εξελίξεις δείχνουν πως ο… καπετάν Χρήστος «χάλασε» την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να στρίψει έστω και λίγο το καράβι. Και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο… αντάρτικο, είτε μέσα στη Βουλή είτε και στο πεζοδρόμιο, το οποίο έχουν επικαλεστεί κατ επανάληψη τα στελέχη του. Δείχνει δε να βάζει εκ νέου το κόμμα μπροστά στην προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από τα όσα δημοσιοποιούνται αναφορικά με τις σχέσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα

Και ναι μεν η επαναστατική γυμναστική αρέσει στο ποσοστό που εκπροσωπεί κυρίως τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ όμως δημοσκοπικά αυτή η λογική μεταφέρει το κόμμα στα μετόπισθεν του πολιτικού σκηνικού σε σημείο που και εσωκομματικά ακόμη και αυτοί που λειτουργούν με τη λογική της διατήρησης ενός αριστερού προφίλ να αντιδρούν.

Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό δείχνει να γίνεται ελέω Παππά που δεν έχει και τα μεγαλύτερα ερείσματα στα παλαιά στελέχη τα οποία από την πρώτη στιγμή έχουν ζητήσει τον… απογαλακτισμό του προέδρου τους από ανάλογες περιπτώσεις...