Το ενδεχόμενο η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε αυτή η Βουλή αλλά να επανεκκινήσει ταχύτατα μια αναθεωρητική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα, άφησε ανοιχτό ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.
Δύο φορές στην ομιλία του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ καθαρά. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν δηλαδή, δεν συμβεί αυτό μέσα στην πρώτη Σύνοδο της επόμενης Βουλής, τότε δεν προχωρά η αναθεώρηση που προτείνει η παρούσα Βουλή. Η ΝΔ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η παρούσα Βουλή δεν θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να καταλήξει σε πρόταση αναθεώρησης «τολμηρή, χρήσιμη και γενναία» με όλα τα σημαντικά θέματα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται νέα αναθεώρηση πριν περάσει 5ετία από την περάτωση της προηγούμενης. Έχει δε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη Βουλή θα κληθεί να συζητήσει τα απομεινάρια μιας συνταγματικής αναθεώρησης που είναι έξω από τις πραγματικές ανάγκες και θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η οποία θα είναι σαφώς η ΝΔ, να συζητήσει χαοτικές, περιττές και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις», είπε ειδικότερα ο βουλευτής της ΝΔ και επέμεινε: «Θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η πλειοψηφία της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μια εξ υπαρχής διαδικασία η οποία θα δώσει και την πραγματική βαρύτητα με πρόταση για την αναθεώρηση όλων εκείνων των άρθρων που εσείς δεν τολμήσατε να προτείνετε».
Ακόμη πιο καθαρά ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην επόμενη Βουλή η συζήτηση της σημερινής πρότασης αναθεώρησης αλλά να γίνει ταχύτατα μια αναθεωρητική επανεκκίνηση που θα έχει μέσα της όλα τα «βαριά» θέματα. Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Τασούλας, όταν λίγο αργότερα, και πάλι απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κατηγόρησε:
«Αρνηθήκατε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αρνηθήκατε ουσιαστικές αλλαγές και καταφύγατε σε περιττές και χαοτικές διατάξεις για να καμαρώνετε και να κοκορεύεστε ότι έχετε ένα... αριστούργημα, μια συνταγματική αναθεώρηση “τολμηρή”, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, “τολμηρή και ευρείας κλίμακας”. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Η επόμενη Βουλή θα κληθεί να σταθμίσει, από το εύρος των διατάξεων που θα σταλούν με τη σημερινή ψηφοφορία, αν θα πραγματοποιηθεί μια σημειακή αναθεώρηση, προς την κατεύθυνση, κυρίως της πολιτικής σταθερότητας και της διαφύλαξης του κύρους του πολιτικού κόσμου, με τον δραστικό περιορισμό δικαστικών προνομίων ή αν θα κάνει μια άλλη κίνηση ταχύτατης αναθεωρητικής επανεκκίνησης, που θα έχει μέσα όλα τα σημαντικά και βαριά θέματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό και τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».
Όσο για τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε: «Εμείς ποτέ δεν υπονοήσαμε ότι τάχα θα είμαστε απόντες από τη συνταγματική αναθεώρηση. Είμαστε παρόντες, από την αρχή, και σύραμε τα πράγματα για το θεσμικό τοπίο της αναθεώρησης που είναι η Βουλή […] Εσείς οι ίδιοι όμως δεν σεβαστήκατε ούτε τις προτάσεις σας, δεν σεβαστήκατε ούτε τις ανάγκες της χώρας, δεν σεβαστήκατε ούτε το δικαίωμα του ελληνικού λαού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προτείνουσα και στην αναθεωρητική Βουλή, να καθορίσει την αναθεώρηση επιλέγοντας την πρόταση που αυτός θέλει. Γι' αυτό και εμείς σας είπαμε, από την αρχή, να ψηφίσει ο ένας τις προτάσεις του άλλου ώστε ο λαός να γίνει η αναθεωρητική δύναμη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το αρνηθήκατε και αυτό. Αρνηθήκατε τη λαϊκή παρέμβαση στην αναθεώρηση».
Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε, στην ομιλία του, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα, επειδή δεν έχει έργο και επιτεύγματα να επιδείξει, επειδή δεν άσκησε τη διακυβέρνηση προς όφελος της χώρας, διαχειρίζεται την ήττα του. Με τη δε προοπτική αλλαγής διακυβέρνησης, ο κ. Τασούλας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα, απέρριψε τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος για το περιβάλλον, τις προτάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την αποφυγή αναδρομικής φορολογίας, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην θρησκευτική ουδετερότητα, σημειώνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά την αποθέωση του περιττού, είναι μια επίδειξη μοντερνισμού, αφού το άρθρο 13 του Συντάγματος ξεπερνάει τη θρησκευτική ουδετερότητα καθιερώνει την απόλυτη ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως, και συνεπώς η πρόταση για θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, είναι μια πρόταση βερμπαλιστική, περιττή, δείχνει εχθροπάθεια στην επικρατούσα θρησκεία, η οποία δεν είναι επιβαλλόμενη θρησκεία, είναι προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα.
Περιττές χαρακτήρισε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν σχέσει με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι απέτρεψαν τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφέρεια (σ.σ.: πρόταση της ΝΔ), γιατί δεν θέλουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να μπορέσουν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παιδεία, σύμφωνα με τα προσόντα τους, για να νικήσουν τη μοίρα τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση του εισηγητή της ΝΔ πως «η Αριστερά προφανώς, θέλει ο κόσμος να είναι βουτηγμένος στην κακουχία του για να μπορεί να αλιεύει από τα θύματα της κακουχίας ψηφοφόρους, με επιδόματα, ενώ η ΝΔ θέλει να μπορεί ο καθένας να πολεμάει τη μοίρα του».
Όσο για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία από την πρόκληση εκλογών, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν πέρασε η προμετωπίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε εκλογή από το λαό, αφού δεν έκοψε το νήμα των 151 ψήφων. Με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Τασούλας, στην επόμενη Βουλή το θέμα θα λυθεί χωρίς το καταχρηστικό υπερόπλο της προσφυγής στις κάλπες και της διαλύσεως της Βουλής, αφού έχει εξασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ