Σε πλήρη ετοιμότητα καλεί όλες τις χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ο ιός επιταχύνει στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου, στην Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, ενώ σε περιοχές όπου το πρώτο κύμα έχει περάσει, παρατηρούνται εστίες αναζωπύρωσης.
Ο ιός επεκτείνεται γρήγορα και παραμένει το ίδιο θανάσιμος, ενώ όλοι είμαστε επιρρεπείς σε αυτόν.
Γι΄ αυτό πρέπει να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών, απαρέγκλιτα.
«Οι πολιτικές διαφορές πρέπει να τεθούν κατά μέρος και με αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, αλλά και για να προετοιμαστούμε για την επόμενη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους.
Το 2ο κύμα
Ειδικά σε ότι αφορά την Ευρώπη, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ. Μάικ Ράιαν σημείωσε πως δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το 2ο κύμα της πανδημίας, όμως παρατήρησε πως από την εμπειρία μας με τους ιούς, βλέπουμε μια κορύφωση, μια ύφεση στη διάρκεια της οποίας υπάρχει χαμηλή δραστηριότητα του ιού ή καθόλου δραστηριότητα και στη συνέχεια ανάκαμψή του με νεώτερη κορύφωση από κάποιο επιδημικό κύμα.
Έτσι, μετά την πρώτη κορύφωση, και δεδομένου ότι πλέον υπάρχει ευχέρεια στην διενέργεια διαγνωστικών τεστ, εφόσον αυξάνεται ο αριθμός των διαγνώσεων θα πρέπει να διερευνηθεί αν αυτό προκύπτει από τη διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων που ανακαλύπτονται τα κρούσματα ή πρόκειται για αναζωπύρωση της νόσου.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ελέγχεται ο αριθμός των νοσηλευομένων, καθώς και ο αριθμός των θανάτων για να επιβεβαιωθεί η εξάπλωση της νόσου ή η παραμονή της σε σταθερά χαμηλά επίπεδα.
Εφόσον διαπιστωθεί εξάπλωση, τότε χρειάζεται άμεση δράση, προκειμένου να παραμείνει ο ιός εντός των εστιών που εντοπίζεται, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.
Ο κ. Ράιαν τονίζοντας τη σπουδαιότητα του ελέγχου με τα τεστ και τα μέτρα επιτήρησης, υπογράμμισε πως «αν δεν ξέρεις πού βρίσκεται ο ιός, τότε το πιο πιθανό είναι αυτό να φέρει εκπλήξεις».
Προσθέτοντας η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του ΠΟΥ για τον κορονοϊό, δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, υπογράμμισε πως για τη διενέργεια των τεστ δεν αρκεί μόνο το προσωπικό του συστήματος υγείας, αλλά χρειάζονται και εξειδικευμένα κλιμάκια που θα μπορούν ταχέως να ανακαλύψουν νέα κρούσματα.
Πρέπει να υπάρχει επίσης ετοιμότητα, ώστε όλο το σύστημα να διαθέτει τις κατάλληλες προμήθειες όχι μόνο σε προστατευτικό εξοπλισμό και υποδομές, αλλά και οξυγόνο.
Περιοριστικά μέτρα
Αναγνωρίζοντας τη δυσφορία του πληθυσμού αλλά και τα προβλήματα στις κοινωνίες και οικονομίες που προκαλεί η καραντίνα και τα εκτεταμένα lockdown, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην αναγνώριση και απομόνωση των νέων κρουσμάτων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται τοπικά τα ελάχιστα απαιτούμενα μέτρα, άμεσα, προτού η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου. Και αυτό μπορεί να συμβεί με την μετάδοση του ιού στην κοινότητα, γεγονός το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.
Κάτι που επιτυγχάνεται με σοβαρή αντιμετώπιση των νέων εστιών μόλυνσης και την απομόνωσή τους.
Ασθενείς που έχουν αναρρώσει
Με αφορμή την πορεία της υγείας των ασθενών που έχουν αναρρώσει, η δρ Βαν Κερκόφ, υπογράμμισε πως ακόμη και αυτοί που πέρασαν τη νόσο ήπια, παραπονούνται για πολύ καιρό μετά για συμπτώματα που επιμένουν, όπως η αίσθηση κόπωσης, η ανάσα που κόβεται, καθώς και ότι χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης. Έτσι, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση στους ασθενείς και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Δύσκολο το εμβόλιο
Σε ότι αφορά τις επιταχυνόμενες διαδικασίες για την ανακάλυψη εμβολίου, ο δρ Ράιαν τόνισε πως εξαιτίας της ανάγκης το νέο εμβόλιο να είναι ασφαλές, σημείωσε πως πρέπει να διενεργηθούν εκτεταμένες κλινικές μελέτες με το μέγιστο των πιθανών υποψηφίων, καθώς και ότι ο περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων δεν πρέπει να δείξει πιθανές παρενέργειες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επισήμανε ότι ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας και έδωσε ως παράδειγμα την άμεση διακοπή του βραχίονα της χλωροκίνης από την ευρεία κλινική μελέτη για θεραπείες κατά του COVID -19, όταν και τέθηκε θέμα παρενεργειών.
Υπογράμμισε ότι εάν υπάρξει εμβόλιο θα είναι το πρώτο για κορονοϊό, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι αντίστοιχο.
Και καταλήγοντας σημείωσε πως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του εμβολίου και εφόσον υπάρξει ως προϊόν, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι προσβάσιμο σε όσους το χρειάζονται.
Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να παραμείνουμε στα βασικά : τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και τήρηση βασικών κανόνων πρόληψης, όπως απόσταση, μάσκα, υγιεινή χεριών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι υπόθεση όλων, συμπλήρωσε.