Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη τον Μάρτιο μετά το τελεσίγραφο του D. Trump

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη τον Μάρτιο μετά το τελεσίγραφο του D. Trump

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian δήλωσε την Κυριακή ότι θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη την 5η Μαρτίου για να συζητήσει με ιρανούς αξιωματούχους όσον αφορά το πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων καθώς και σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της που είχε συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, με την κλιμάκωση της διμερούς έντασης στο φόντο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο, ο Λεντριάν σημείωσε ότι θέλει να συζητήσει για την ιστορική συμφωνία μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προς τους Ευρωπαίους –τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία– να «διορθώσουν» το κείμενο απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από αυτήν.

«Μια χώρα που παίρνει πίσω τον λόγο της υποτιμά την αξιοπιστία του λόγου της», έκρινε ο Λεντριάν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με τις δύο πλευρές να εμπλέκονται επανειλημμένα σε δημόσιες αντεγκλήσεις. Ο  Le Drian κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ενδίδει στον «πειρασμό» να διεκδικήσει «ηγεμονικό» ρόλο στην περιοχή. Από την πλευρά τους, ιρανοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν με οργή τις γαλλικές επικρίσεις όσον αφορά τις δοκιμές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και την απειλή του Παρισιού να επιβάλει νέες κυρώσεις εξαιτίας αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος.

Το Ιράν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης περί του ότι η δραστηριότητά του στη Μέση Ανατολή είναι αποσταθεροποιητική.

«Αν το Ιράν θέλει να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί ως προς τα ζητήματα αυτά», είπε ο Λεντριάν, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξαιτίας των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Αλλιώς θα το βαρύνει πάντα η εύλογη υποψία ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία υιοθετήθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) απευθυνόταν μια «προτροπή» προς το Ιράν να απόσχει από την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων σχεδιασμένων να φέρουν πυρηνικές κεφαλές για έως και οκτώ χρόνια. Ορισμένες χώρες όμως επιχειρηματολογούν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δεν έκανε υποχρεωτική την αποχή της Τεχεράνης από αυτή τη δραστηριότητα.

Το Ιράν αρνείται ότι αναπτύσσει πυραύλους σχεδιασμένους για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στη συνέντευξή του στη Φιγκαρό ο Le Drian είπε πως θα εγείρει επίσης αυτή που αποκάλεσε «αποσταθεροποιητική στρατιωτική επιρροή στη Μέση Ανατολή» από το Ιράν, ειδικότερα την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και προς τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μετά την προειδοποίηση του Trump ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη «χειρότερη συμφωνία που κλείστηκε ποτέ», η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία άρχισαν να συζητούν ένα σχέδιο για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον. Αυτό προβλέπει την άσκηση πίεσης για να τερματιστούν οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και να αντιμετωπιστεί η ιρανική επιρροή στην περιοχή, με αντάλλαγμα την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP