Ο Φρ. Ολάντ στην τελετή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια

Ο Φρ. Ολάντ στην τελετή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα τιμήσει σήμερα στη Νίκαια τα θύματα της επίθεσης η οποία, πριν από τρεις μήνες, προκάλεσε 86 θανάτους και μια βίαιη πολεμική για την απόκριση της κυβέρνησης στην τζιχαντιστική απειλή.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία την άνοιξη του 2017, φθάνει στη Νίκαια αποδυναμωμένος μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου με "εκρηκτικές" εκμυστηρεύσεις που διέσπειραν την αμφιβολία έως και στο δικό του στρατόπεδο.

Θέλει να διαφύγει από αυτή την πολεμική και να προσφέρει στα θύματα μια στιγμή περισυλλογής και εθνικής ενότητας μετά το μακελειό που προκάλεσε ένας Τυνήσιος ο οποίος οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος τη νύχτα της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποδοκιμάστηκε έντονα στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη μνήμη των θυμάτων της Νίκαιας, προπυργίου της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Η δεξιά κατηγόρησε στη συνέχεια τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για χαλαρότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ακροδεξιά, που έχει βαθιές ρίζες στην Κυανή Ακτή, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Τρεις μήνες αργότερα, και ενώ η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι εκλεγμένοι στη Νίκαια πολιτικοί δεσμεύθηκαν να βάλουν στην άκρη την πολιτική στη διάρκεια της τελετής. Ο επικεφαλής τους, ο βουλευτής Κριστιάν Εστροζί, υποσχέθηκε απόλυτη κοσμιότητα –"είτε είναι για τα θύματα, είτε για τη Νίκαια ή τη Γαλλία".

Η πολεμική του καλοκαιριού θεωρείται ένδειξη των αυξανόμενων εντάσεων στη γαλλική κοινωνία, η οποία είναι ήδη τραυματισμένη από τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 (17 θάνατοι) και του Νοεμβρίου του 2015 (130 θάνατοι) στο Παρίσι και στα προάστιά του.

Η επίθεση στη Νίκαια έχει βαθύνει επίσης το χάσμα με μια μουσουλμανική κοινότητα τριών έως τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Οι εντάσεις εκδηλώθηκαν όταν πολλοί δήμαρχοι αποφάσισαν να απαγορεύσουν το μπουρκίνι (το μαγιό που καλύπτει όλο το γυναικείο σώμα), προτού η δικαιοσύνη τους το απαγορεύσει.

Η τελετή προς τιμήν των θυμάτων επρόκειτο αρχικά να γίνει την Παρασκευή (χθες), τρεις μήνες ακριβώς μετά το μακελειό στο θαλάσσιο μέτωπο της Νίκαιας, αλλά μεταφέρθηκε 24 ώρες αργότερα λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Θα εμπνέεται από τους φόρους τιμής που αποδίδονται σε στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί για τη Γαλλία. Αυστηρά απαγορευμένη στο κοινό, θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Τα ονόματα των 86 νεκρών, σχεδόν το ένα τρίτο των οποίων ήταν μουσουλμάνοι, θα αναγνωστούν και ένα λευκό τριαντάφυλλο θα κατατεθεί για καθέναν από αυτούς από μαθητές λυκείου. Δεκαπέντε παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν στις 14 Ιουλίου και 98 τραυματίστηκαν.

Εκτός από τους Γάλλους, τη ζωή τους έχασαν επίσης και 19 ξένοι.

Δεκαπέντε από τους περίπου 400 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Τη νύχτα της 14ης Ιουλίου, περίπου 30.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν την παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, όταν ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ, ένας Τυνήσιος που είχε εγκατασταθεί στη Νίκαια πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, οδήγησε το φορτηγό το οποίο είχε νοικιάσει μερικές ημέρες νωρίτερα πάνω στο πλήθος.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία ότι υπήρξε άμεση σχέση ανάμεσα στον Τυνήσιο ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης και στο Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ