O φόβος των μεταναστών “στέλνει” αυστριακά στρατεύματα στα σύνορα με την Ιταλία

O φόβος των μεταναστών “στέλνει” αυστριακά στρατεύματα στα σύνορα με την Ιταλία

Διπλωματική ένταση στις σχέσεις Ιταλίας- Αυστρίας φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της Βιέννης να στείλει στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών καθώς όπως μεταδίδει το BBC, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον αυστριακό πρέσβη στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθεί

Νωρίτερα, η Βιέννη μετακίνησε  4 θωρακισμένα οχήματα στα σύνορά της με την Ιταλία και πιθανόν «πολύ σύντομα» να ξαναρχίσει τους ελέγχους σε ένα κρίσιμο πέρασμα, εάν η μαζική έλευση μεταναστών δεν επιβραδυνθεί, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα Alpine Brenner. «Αναμένω ότι οι έλεγχοι στα σύνορα θα επανέλθουν πολύ σύντομα», σημείωσε ο Hans Peter Doskozil, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Krone.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την οποία επικαλείται το Reuters, ήδη έχουν προετοιμαστεί 750 στρατιώτες οι οποίοι θα συμπληρώσουν τη δύναμη των τεσσάρων τεθωρακισμένων οχημάτων και ίσως σταλούν στα σύνορα μέσα στο ερχόμενο το Σαββατοκύριακο.

Το πρόβλημα έχει ανακύψει από τον αυξημένο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταφθάσει στην Ιταλία μέσα στο 2017 και ο οποίος ξεπερνά τους 80.000.

Οι συνοριακοί έλεγχοι στο Brenner αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα καθώς θα δυσκολέψουν τη ζωή δύο κοινοτήτων εκατέρωθεν των συνόρων, οι οποίες διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ τους. Πρόκειται για την αυστριακή κοινότητα του Τυρόλου και την ιταλική κοινότητα του Νότιου Τυρόλου, οι οποίες πρακτικά είναι η ίδια κοινότητα αφού μέχρι το 1918 ήταν ενωμένες και χωρίστηκαν μετά την πτώση της Αυστοουγγαρίας.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν βιαστικές αποφάσεις της Αυστρίας αλλά και για να καθησυχάσει την Ιταλία που δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις, σκοπεύει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

 

 

Φωτογραφία αρχείου