O Ευάγγελος Βενιζέλος για το θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη

O Ευάγγελος Βενιζέλος για το θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σπανίως ένας άνθρωπος καταφέρνει να αναδειχθεί σε εμβληματική φυσιογνωμία πολλών πραγμάτων. Ο  Δημήτρης Μαρωνίτης το πέτυχε με φυσικό τρόπο σε πάμπολλα πεδία.  Ήταν για τη δική μας γενιά το σύμβολο της ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας και αντίστασης κατά της δικτατορίας. Θεματοφύλακας του πανεπιστημίου των ομάδων που ονειρεύτηκε μαζί με άλλους στις αρχές της μεταπολίτευσης. Ο πιο εύγλωττος εκπρόσωπος της προοδευτικής αντίληψης που εξέπεμπε η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αλλά και η Θεσσαλονίκη ως στάση ζωής και ως λογοτεχνική σχολή.

Ο Μαρωνίτης ήταν αυτός που εξέφρασε την φιλολογικά πιο θαρραλέα σύζευξη κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Αφηγηματικού και αναπαραστατικού λόγου. Ο άνθρωπος που δεν μετάφρασε απλώς τον Όμηρο, αλλά τον τοποθέτησε στην προσκομιδή της νεοελληνικής ποίησης. Ήταν ο πιο γοητευτικός και αυστηρός ταυτοχρόνως συνδυασμός του μαχητικού δημοσίου λόγου και της προσωπικής ευαισθησίας.

Του κριτικού και του εξομολογητικού λόγου. Των ορθόδοξων βιωμάτων και της διαφωτιστικής καθαρότητας. Της επιστημονικής και της πολιτικής (με τη βαθύτερη έννοια του όρου) παρέμβασης. Του συνδυασμού δηλαδή που ορίζει τον αυθεντικό διανοούμενο. Αυτόν που συνδιαμορφώνει την εθνική μνήμη και ενσωματώνεται σε αυτήν».