Ο Ερυθρός Σταυρός περιορίζει την παρουσία του στο Αφγανιστάν

Ο Ερυθρός Σταυρός περιορίζει την παρουσία του στο Αφγανιστάν

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της στο Αφγανιστάν και την αποχώρησή της από το βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από τρεις επιθέσεις εναντίον αποστολών της σε διάστημα εννέα μηνών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε επτά εργαζόμενούς της.

Η απόφαση αυτή είναι χαρακτηριστική της επιδείνωσης τους τελευταίους μήνες της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν, κυρίως στο βόρειο τμήμα, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται από την άνοιξη και μετά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας.

«Έπειτα από εσωτερικές συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, φάνηκε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον περιορισμό της παρουσίας και των δραστηριοτήτων μας στο Αφγανιστάν», ανακοίνωσε από την Καμπούλ η Monica Zanarelli επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στη χώρα.

Τα κέντρα της ΔΕΕΣ στη Μάιμανα, στη βορειοδυτική επαρχία Φαριάμπ, και στην Κουντούζ (βορειοανατολικά) «θα κλείσουν ως το τέλος του έτους και αυτό της Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρεια) θα περιοριστούν σημαντικά», εξήγησε.

Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής, που είναι πολύ δύσκολη για μια οργάνωση που έχει παρουσία σε όλο το Αφγανιστάν εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, έγινε ένα μήνα μετά τον φόνο μιας Ισπανίδας κινησιοθεραπεύτριας στη Μαζάρ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η Lorena Enebral Perez σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας σε ένα κέντρο αποκατάστασης της ΔΕΕΣ στη Μαζάρ από έναν ασθενή ο οποίος είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα και λάμβανε θεραπεία στο κέντρο αυτό επί 19 χρόνια.

«Το κέντρο αποκατάστασης ίσως να μπορέσει να επαναλειτουργήσει στο μέλλον, όμως θα πρέπει να το δώσουμε σε έναν αξιόπιστο συνεργάτη», διευκρίνισε η Zanarelli. «Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα εξετάζουμε πώς μπορούμε να εργαζόμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η ΔΕΕΣ διαθέτει 1.800 εργαζόμενους στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων 120 αλλοδαπούς, «εκ των οποίων 90 με 100 αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα».

«Η ΔΕΕΣ έγινε στόχος τριών μεγάλων επιθέσεων σε διάστημα εννέα μηνών», υπενθύμισε η Monica Zanarelli. Πριν την επίθεση στη Μαζάρ, ένας από τους εργαζόμενους της οργάνωσης απήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 και κρατήθηκε όμηρος επί τέσσερις εβδομάδες στην Κουντούζ. Τον Φεβρουάριο έξι εργαζόμενοι στην οργάνωση αρωγής σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην Τζόουζαν (βόρεια) και δύο ακόμη κρατήθηκαν όμηροι επί επτά μήνες, προτού αφεθούν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο.

«Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις των αποφάσεών μας για το βόρειο (Αφγανιστάν), όμως δεν έχουμε επιλογή», τόνισε.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις αρωγής έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό το 2001. Όμως καμία δεν έχει υποστεί τόσες απώλειες στο πρόσφατο παρελθόν.

«Καθώς δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο σημειώθηκαν τα συμβάντα αυτά, είναι δύσκολο να πούμε αν ήταν τυχαία. Όμως εμείς, αισθανόμαστε ότι είμαστε στο στόχαστρο», επεσήμανε η αξιωματούχος.

«Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε έχουν αναχθεί σε βασική πρόκληση για εμάς. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος, και αυτός δεν είναι στόχος μας, για την ασφάλειά μας πρέπει να εγγυηθούν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές», εκτίμησε η Monica Zanarelli.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΕΣ διεξάγει διάλογο «με όλους τους βασικούς παράγοντες, όμως δεν μπορούμε να μιλάμε με όλους». Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 20 ένοπλες οργάνωσες δρουν στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων πιο ενεργοί είναι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ