Ο Erdogan απειλεί τον Trump με «οθωμανικό χαστούκι»

Ο Erdogan απειλεί τον Trump με «οθωμανικό χαστούκι»

«Είναι σαφές πως εκείνοι που λένε "θα απαντήσουμε με σφοδρότητα εάν μας χτυπήσετε" δεν έχουν ποτέ νιώσει ένα οθωμανικό χαστούκι». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο Tagip Erdogan σε δήλωση αμερικανού στρατηγού ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία, προειδοποιώντας την Τουρκία να μην τολμήσει να στραφεί εναντίον των 2.000 περίπου στρατιωτών που έχει στείλει εκεί η Ουάσινγκτον για να στηρίξουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες συμμετέχουν και οι Κούρδοι.

«Θα καταστρέψουμε κάθε τρομοκράτη στο διάβα μας, αρχίζοντας με εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό τους. Τότε μόνο θα καταλάβουν ότι είναι καλύτερο γι'' αυτούς να μην είναι εκεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Με τον τρόπο αυτό, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά των ΗΠΑ, βαραίνοντας το κλίμα ενόψει της επίσκεψης στην Άγκυρα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Εξοργισμένος εμφανίστηκε, όμως, ο Erdogan για μία ακόμη εξέλιξη που έχει να κάνει με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Donald Trump και προβλέπει ποσό 550 εκατ. δολαρίων για τη συγκρότηση αξιόμαχης δύναμης στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας -στην οποία προφανώς οι Κούρδοι θα είναι βασικό συστατικό στοιχείο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την υλοποίηση του σχεδίου που είχαν δημοσιοποιήσει οι Αμερικανοί, για μια συνοριακή δύναμη 30.000, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, κατά των Κούρδων.

Από την πλευρά της, βεβαίως, η Ουάσινγκτον δεν δείχνει να πτοείται. Στέλνει δε και τα δικά της μηνύματα, τα οποία μάλιστα είναι πιο απτά: Η εξολόθρευση, την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδων ένοπλων που πρόσκεινταν στον Άσαντ -ανάμεσά τους και δεκάδων ρώσων μισθοφόρων- στην περιοχή του Ντέιρ αλ-Ζορ, με τη δικαιολογία ότι απείλησαν βάση στην οποία είναι εγκατεστημένοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ (των Κούρδων συμπεριλαμβανομένων), αφήνουν να εννοηθεί τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να χτυπήσει την Μανμπίτζ...

Γιώργος Παυλόπουλος

AP Photo/Emrah Gurel