Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Πριν από έναν χρόνο, στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αουτσάιντερ της εσωκομματικής κούρσας, κέρδιζε την αναμέτρηση για την ηγεσία της ΝΔ εκφράζοντας το αίτημα της βάσης της κεντροδεξιάς παράταξης για αλλαγές, ανανέωση, αλλά και για δυναμική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα που τότε έδειχναν ακόμη απόλυτα κυρίαρχοι στο πολιτικό σκηνικό.
"Δεν ψάχνουμε κανέναν αντι-Τσίπρα, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει χρειαζόμαστε στη ΝΔ", τόνιζε ο κ. Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. "Έναν ηγέτη που μπορεί να σταθεί καλά στο εξωτερικό, που να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις και που να λέει την αλήθεια στους πολίτες, έστω και αν αυτή είναι δύσκολη".
Δήλωνε ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι παρά την αρνητική εικόνα της περιόδου των εσωκομματικών εκλογών, η ΝΔ θα μπορούσε σύντομα μετά την εκλογή του, να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις. Και διαβεβαίωνε πως ο ίδιος θα χρειαστεί μία μόνο ευκαιρία για να νικήσει στις εκλογές τον Αλεξη Τσίπρα.
Διαρκούσης της κρίσης εσωστρέφειας, η οποία κορυφώθηκε αμέσως μετά την αποτυχία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, όλα αυτά ακούγονταν σε πολλούς υπερβολικά αισιόδοξα. Και σίγουρα πολύ μακρινά. Σήμερα όμως αποτελούν στοιχεία μίας νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό.
Πολύ γρήγορα μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, η ΝΔ άρχισε να ανακάμπτει δημοσκοπικά και να αποκτά υπεροχή, την οποία έκτοτε διευρύνει. Οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάζει πλήρως και προεξοφλείται πλέον η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές, που η ίδια ζητά να γίνουν το ταχύτερο γιατί "κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία ο λογαριασμός για την χώρα μεγαλώνει".
Στην Πειραιώς θεωρούν μάλιστα εφικτή πλέον και την επίτευξη αυτοδυναμίας, έστω και αν δεσμεύονται ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες με άλλες μεταρρυθμιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Βασικός πυλώνας ελπίδας
"Η Ν.Δ. από εκεί που πολλοί την θεωρούσαν πολιτικά «ξεγραμμένη», σήμερα αποτελεί τον βασικό πυλώνα εναλλακτικής πολιτικής και ελπίδας για πολιτική αλλαγή στη χώρα", επισημαίνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεωρούν πως στη διάρκεια αυτού του χρόνου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πολλά βήματα μπροστά. Με την οργανωτική ανασυγκρότηση που σηματοδότησε το 10ο Συνέδριο. Με τις κινήσεις ανανέωσης που γίνονται βήμα-βήμα και με το άνοιγμα στην κοινωνία που επίσης συνεχίζεται, μεταξύ άλλων και μέσω του μητρώου πολιτικών στελεχών. Με τον προγραμματικό λόγο που διατυπώνει, αρχής γενομένης από την οικονομία και την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και με τη "Συμφωνία Αλήθειας" που προτείνει ως βάση για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αλλά και με την διασφάλιση της ενότητας που στη διάρκεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης έδειχνε κάποιες στιγμές να διακυβεύεται. Και όπως επισημαίνουν σήμερα στην Πειραιώς, η διασφάλιση αυτή "πιστώνεται σε όλα τα στελέχη της και πρωτίστως στην ηγεσία της".
Βάσεις πολιτικής κυριαρχίας
Εκτίμηση στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι σε αυτό το διάστημα μπήκαν οι βάσεις όχι απλά για μία νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά και για πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, με ρόλο ηγέτιδας πολιτικής δύναμης σε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό μέτωπο, στη δημιουργία του οποίου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι το πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί με διαφορές στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης "που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές". Και σημειώνουν το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό πολιτών που προτιμούν κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, καθώς και ένα "αυξανόμενο ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ που ανατρέπει, όπως λένε, από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς".
Υπεροχή Κυρ. Μητσοτάκη
Ιδιαίτερα σημασία αποδίδουν στην υπεροχή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά και στην ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων, με βασικότερο την οικονομία.
"Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο", υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς. Θεωρούν μάλιστα την υπεροχή αυτή ως ένδειξη αποδοχής από την κοινωνία μίας "νέου τύπου αντιπολίτευσης", η οποία συνδυάζει την σκληρή κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα με τον "τεκμηριωμένο και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο" και με την σταθερή οριοθέτηση της ΝΔ απέναντι στον λαϊκισμό και στην παροχολογία τα οποία ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ως μεγάλες παθογένειες της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Μετά την ΔΕΘ
Στην Πειραιώς εκτιμούν πως αυτή η υπεροχή εδραιώθηκε μετά την παρουσία των δύο ηγετών στη ΔΕΘ, που ενίσχυσε το προφίλ του κ. Μητσοτάκη ως επόμενου πρωθυπουργού. Πιστεύουν πως η σύγκριση ανάμεσα στον "κοστολογημένο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση" που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης και στις "νέες αυταπάτες και στα αδιέξοδα" του πρωθυπουργού, η εμφάνιση του οποίου συνδέθηκε περισσότερο με στιγμές "εκνευρισμού" στην Σ/Τ, υπήρξε καταλυτική. Και δρομολόγησε συνθήκες για παγίωση μίας συγκεκριμένης εικόνας στην ελληνική κοινωνία: Από τη μία ενός "πρωθυπουργού εν αναμονή" και από την άλλη ενός "πρωθυπουργού σε αποδρομή".
Θεωρούν επίσης πως η ανοδική τάση της Ν.Δ εκτός από τις δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνεται και από μία σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς (δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, κ.λ.π.), όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κεντροδεξιά σημείωσαν άνοδο. "Η πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ. είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος ενισχύεται περαιτέρω", σχολιάζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
Μεγαλύτερες ευθύνες
Διευκρινίζουν ωστόσο ότι όλα όσα συνθέτουν τον θετικό απολογισμό του ενός έτους δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αλλά δημιουργούν περαιτέρω ευθύνες. "Δεν θα ανεχτώ φαινόμενα εφησυχασμού ή προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος", είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω των θετικών για τη ΝΔ δημοσκοπικών ευρημάτων στα τέλη του 2016.
Τα εσωκομματικά μηνύματα που έστειλε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ αφορούσαν επίσης στη "μηδενική ανοχή" σε συμπεριφορές που εκλαμβάνονται από την κοινωνία ως αλαζονικές, καθώς και σε προειδοποιήσεις προς όσους σπεύδουν να... προβάρουν κοστούμια υποψηφίων βουλευτών. Το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ικανοποιεί από τη μία πλευρά την ηγεσία, αυξάνει ωστόσο και τις ευθύνες σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχει δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει, ανανεώνοντας σημαντικά τα ψηφοδέλτια με προσέλκυση και σημαντικού αριθμού προσώπων που μέχρι σήμερα απέφευγαν την εμπλοκή με τα κόμματα, θεωρώντας τα "κλειστά συστήματα".
Πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν
"Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς η Ν.Δ. λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης δυσπιστίας και μεγάλης απαισιοδοξίας των πολιτών", παραδέχονται στην Πειραιώς, αναγνωρίζοντας ότι ένα τμήμα της κοινωνίας παραμένει δύσπιστο απέναντι και στο κόμμα τους, αντιμετωπίζοντάς το ως μέρος ενός πολιτικού συστήματος που έχει απογοητεύσει. Και όπως λένε στη ΝΔ, "η απογοήτευση αυτή έχει μεγαλώσει από τα ψέματα
της κυβέρνησης".
Σε αυτό το τμήμα απευθύνεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας το, με την ευκαιρία και της επετείου εκλογής του στην ηγεσία, να ακούσει "χωρίς προκατάληψη" τις απόψεις της ΝΔ και να διαπιστώσει ότι αλλάζει και ανανεώνεται διαρκώς. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να κινείται, διαβεβαιώνουν στην Πειραιώς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Η Ν.Δ πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει ακόμα πιο δυνατή, πιο σύγχρονη, πιο ανανεωμένη, πιο αξιόπιστη για να μπορέσει να βάλει τη χώρα σε ένα σωστό δρόμο και να φέρει ξανά αισιοδοξία στη χώρα".