(Πηγή φωτογραφίας: patrastimes.gr)
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πάτρα η κίνηση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, τον οποίο υποστηρίζει το ΚΚΕ, να αναρτήσει πανό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της πόλης, στο οποίο χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος στην πόλη ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ποδηλατικό γύρο.
Μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις εξέδωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πατρέων κ.κ. Ρώρος, Αλεξόπουλος, Παπαδημάτος και Νικολόπουλος στις οποίες τάχθηκαν ενάντια στην κίνηση της Δημοτικής Αρχής.
Από την πλευρά του πάντως, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων και επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης, Διονύσης Πλέσσας, αναφερόμενος στην αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και την ανάρτηση του πανό από την «Επιτροπή Ειρήνης» όπου χαρακτηριζόταν ως «ανεπιθύμητος» στην πόλη ο κ. Πάιατ, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τα φιλειρηνικά αισθήματα των Πατρών και εκφράζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών στον Άραξο.
Όπως υποστήριξε, η στάση της Δημοτικής Αρχής δεν στοχοποιεί το πρόσωπο, αλλά την πολιτική που εκφράζει, ούτε κλείνει τις πύλες στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της Πάτρας. «Αλίμονο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν μία ακτιβιστική ενέργεια με ένα πανό δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της πόλης».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, καταδικάζει τα «πανό της ντροπής» που ανάρτησε η δημοτική αρχής της Πάτρας:
«Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να αναρτώνται στα δημοτικά κτίρια πανό που να διαλαλούν ποιοι είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ΚΚΕ. Το επόμενο στάδιο ποιο θα είναι άραγε; Η λίστα προγραφών;
Η διεύρυνση της λίστας ανεπιθύμητων με όσους το ΚΚΕ θεωρεί ενοχλητικούς; Ήδη τα «τρολ» του ΚΚΕ στο διαδίκτυο έχουν πιάσει δουλειά χαρακτηρίζοντας υποψήφιους Δημάρχους και Παρατάξεις ως «όργανα του κεφαλαίου» και άλλα σχετικά. Δεν απέχουμε πολύ από το να υποστηρίξουν στα σοβαρά, ότι όλους όσους διαφωνούμε με την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής ,«μας έστειλε η ΣΙΑ και το ΝΑΤΟ να υπονομεύσουμε την κομμουνιστική επανάσταση του κ. Πελετίδη».
Η Πάτρα, η πόλη με την βαθιά δημοκρατική παράδοση, οφείλει να μην φοβάται και να μην διώχνει κανέναν που θέλει να την επισκεφθεί, ακόμα κι αν διαφωνεί με τις πολιτικές του απόψεις. Στον θεμελιώδη δημοκρατικό κανόνα της εντός του πλαισίου του νόμου ελεύθερης έκφρασης δεν χωρούν εξαιρέσεις . Κι αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις, τότε ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα για την ίδια τη δημοκρατία.
Τι άραγε διασφαλίζει ότι αυτοί που σήμερα θεωρούν ανεπιθύμητο τον Αμερικάνο πρέσβη, αύριο δεν θα θεωρούν ανεπιθύμητο τον πολιτικό τους αντίπαλο; Και ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι είναι επιθυμητοί και ποιοι ανεπιθύμητοι, πέραν των κριτηρίων που οι νόμοι επιβάλλουν; Οι απόψεις του ΚΚΕ και της Δημοτικής Αρχής;
Έλεος πια.
Η Δημοκρατία απαιτεί ανοχή στη διαφορετική άποψη και όχι αποκλεισμούς. Η Πάτρα έχει ανάγκη από μια πολιτική εξωστρέφειας που θα φέρνει και δεν θα διώχνει κόσμο. Η Πάτρα έχει ανάγκη από μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη με την πολιτική απομόνωσης που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε τα όσα είχε πει ως δήμαρχος Πατρέων ο κ. Πελετίδης στις 13 Οκτωβρίου 2017 απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων: «Πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τους αγώνες, θα γνωρίσετε μια πόλη φιλόξενη, ικανή να αναλάβει και να φέρει εις πέρας, τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις…».
Ο αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε διαδικτυακά τον κ. Αλεξόπουλο για την ανακοίνωσή του:
Ευχαριστώ https://t.co/rWrWM7TKFS
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) 26 Μαρτίου 2019