Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη νίκη Trump

Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη νίκη Trump

Photo by REUTERS/Mike Segar

Ο Donald Trump επικράτησε της Hillary Clinton στις εκλογές για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και ο διεθνής Τύπος σχολιάζει την εξέλιξη αυτή με σκεπτικισμό, χιούμορ και ιδιαίτερα εξώφυλλα.

FT: Οι επτά πολιτικές του Trump που μπορεί να αλλάξουν τις ΗΠΑ

H εντυπωσιακή νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προμηνύει μία σειρά ριζικών ανατροπών σε πολιτικές, εσωτερικές και εξωτερικές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η προεδρία Trump μπορεί να ανατρέψει εμβληματικά επιτεύγματα του Barack Obama, όπως το Obamacare (για το σύστημα υγείας), την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για τη διαμόρφωση μίας νέας πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διαλυθούν, καθώς τώρα είναι πιθανό ένα αισθητά πιο συντηρητικό δικαστήριο. Μεγάλες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στην εξωτερική πολιτική.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής - οι επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών ενίοτε αποδεικνύονται λιγότερο ουσιαστικές από ότι έχουν διαφημισθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, επτά πολιτικές που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή με την προεδρία του Trump, σημειώνει το δημοσίευμα.

1. Εμπόριο

Ο Trump έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (Nafta). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Trump έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκαλώντας φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

2. Εξωτερική Πολιτική

Ο Trump έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Obama με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την ισλαμική χώρα, θα ξηλωθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Obama ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Trump έχει πει ότι θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin.

3. Υγεία

Ο Trump έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Obama στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες.

4. Φορολογική πολιτική

Ο Trump υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

5. Ανώτατο Δικαστήριο

Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία, πιθανόν για μία γενιά. Αντί τούτου, ο Trump θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

6. Κλιματική Αλλαγή

Ο Trump έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Obama με την Κίνα. Ο Trump λέει, επίσης, ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

7. Μετανάστευση

Είναι το θέμα που προκάλεσε τα περισσότερα πάθη στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Trump όσο και μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήταν διατεθειμένοι να αποτρέψουν την είσοδό του στον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος Πρόεδρος Obama είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ο Trump στήριξε την εκστρατεία του στη δέσμευση να κτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11 εκατομμυρίων μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί τούτων «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Ρωσικός Τύπος: "Πρέσινγκ" των αμερικανικών αρχών προς Ρώσους διπλωμάτες 

-Τι πρέπει να γίνει στην τάδε Πολιτεία για να κερδίσει η Hillary;
-Πως μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε τρεις ακόμα για να έρθει πρώτη η Hillary;

Αυτές τις αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ μετέδιδαν από τις ΗΠΑ απεσταλμένοι μεγάλων ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών με περισσή δόση ειρωνείας και διακωμώδησης του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Στη Μόσχα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το "πρέσινγκ" των αμερικανικών αρχών προς Ρώσους διπλωμάτες εκεί, να μην τολμήσουν να πλησιάσουν προς εκλογικά κέντρα.

Από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση, ωστόσο, στις αναλύσεις των ΜΜΕ, εκφράζεται ένα είδος ικανοποίησης από την "παταγώδη αποτυχία" μιας εκστρατείας από την πλευρά της Clinton, που βασικό μοτίβο της, τουλάχιστον αναφορικά με τα διεθνή θέματα, ήταν η έκφραση μιας άκρατης ρωσοφοβίας.

Washington Post: Ο Trump θριαμβεύει

Για θρίαμβο του Trump κάνουν λόγο και οι NY Times

El Periodico: Θεέ, συγχώρεσε την Αμερική

Το καταλωνικό El Periodico κυκλοφορεί με τον Donald Trump στο εξώφυλλό του και τον τίτλο «Θεέ, συγχώρεσε την Αμερική»

New York Daily News: House of Horrors

Independent: Πρόεδρος Trump;

Με σκεπτικισμό και υπό τον τίτλο «Πρόεδρος Trump;» κυκλοφορεί η βρετανική εφημερίδα Independent.

Miami Herald: Είναι ο Trump

Guardian: Ο Trump ξεπερνά κάθε προσδοκία

Λίγο πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών η Guardian σχολιάζει τη -μέχρι τότε- διαφαινόμενη νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

USA Today: Πρόεδρος Trump

Corriere della Sera: Kοινά στοιχεία με του Berlusconi η νίκη Trump

«Η διαφαινόμενη νίκη του Donald Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Berlusconi, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera Aldo Cazzullo, ο Trump, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Matteo Renzi είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Clinton, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο Renzi ήταν και ο τελευταίος ξένος ηγέτης που είχε γίνει δεκτός, και σε επίσημο δείπνο, στον Λευκό Οίκο από τον απερχόμενο πρόεδρο Obama, με κοινή πεποίθηση και διαπίστωση ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η λιτότητα δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη αντίδραση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάκαμψη.

The Washington Post: “Τι είδος πρόεδρος θα είναι ο ίδιος, αλλά και τι είδους χώρα θα διοικήσει;” 

Η προεδρική εκστρατεία του Trump χαρακτηρίστηκε από τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των εξελίξεων που δρομολόγησε, σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών, που στο σημείο αυτό, δικαιώνονται από τον εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η νίκη του έναντι της Hillary Clinton αφήνει αναπάντητο το πιο σοβαρό ερώτημα: “Τι είδος πρόεδρος θα είναι ο ίδιος, αλλά και τι είδους χώρα θα διοικήσει;” διερωτάται η εφημερίδα “The Washington Post”. 

Τη σημερινή ημέρα, οποιαδήποτε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι πολιτικές επιλογές που θα κάνει, οριοθετούνται στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών του. Ωστόσο, το διεθνές εμπόριο, η μετανάστευση, αλλά και η τήρηση του νόμου και της ασφάλειας, θεωρούνται από τις βασικές προκλήσεις της προεδρικής του ατζέντας, σύμφωνα πάντοτε με τις εξαγγελίες του και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ένας “οδικός χάρτης” για την υλοποίησή τους.

Ένα από τα μελανά σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δημοσιοποιήσει εξειδικευμένες προτάσεις για την υλοποίηση των στόχων της πολιτικής του.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, επί τη βάσει του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος της προεκλογικής του εκστρατείας δεν ήταν η παρουσίαση προτάσεων και μέτρων, αλλά η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, προκειμένου να προκληθεί σοβαρό πλήγμα στο λεγόμενο “σύστημα της εξουσίας,” από έναν “αντισυστημικό” προεδρικό υποψήφιο. Σύμφωνα με την άποψη της εφημερίδας “The Washington Post” η πολιτική επιχειρηματολογία του Trump αποτελεί την “αμερικανική έκδοση των κινημάτων λαϊκισμού” κατά των ανοιχτών συνόρων και της παγκοσμιοποίησης, τα οποία συναντώνται σήμερα σε πολλές κοινωνίες της Δύσης.

Ο Trump από την πλευρά του, αναφέρθηκε πολλές φορές στην “οσμή ενός αμερικανικού Brexit”, σχολιάζοντας το μη αναμενόμενο για την Ευρώπη και τη Δύση αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ, είναι γεγονός ότι έπιασε τις τραπεζικές, οικονομικές και εμπορικές ελίτ της Ευρώπης στον ύπνο. Επιπρόσθετα το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ είναι αναπάντεχο, σε έναν πολιτικά υπερθετικό βαθμό, για τους ίδιους “συστημικούς” κύκλους. Έτσι, το “Brexit” αποκτά πλέον υπερατλαντικό χαρακτήρα, οδηγώντας σε περαιτέρω εμβάθυνση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, οι οποίες, αποκτούν πλέον διπλωματική υπόσταση έναντι των μελλοντικών εξελίξεων.

Sueddeutsche Zeitung: Nίκη ενός ανθρώπου χωρίς αναστολές, είναι ο τίτλος της εφημερίδας του Μονάχου και συνεχίζει: «Πρόεδρος ο Trump: Για πολλούς ο χειρότερος φόβος έγινε πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ στράφηκαν προς μια αυταρχική ηγετική προσωπικότητα, η δημοκρατία βρίσκεται προ μια ιστορικής προκλήσεως».

Deutsche Welle: «Η ιστορική νίκη του Trump, η αμήχανη δύση και τα ανοιχτά θέματα», είναι ο τίτλος της και συνεχίζει: «Αυτό το οποίο δεν μπορούσε καν να φανταστεί κανείς συνέβη: O Trump είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το σοκ είναι μεγάλο και οι συνέπειες για τς ΗΠΑ και όλον τον κόσμο είναι δύσκολο να να τις προβλέψει κανείς».

Handelsblatt: «Ο Trump θριαμβεύει και κάνει τον κόσμο να τρέμει. O δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταρρέει, είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας. Στις χρηματαγορές εξαπλώνεται φόβος», γράφει. H νίκη του Trump στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες της εκλογής του. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει το πρωί απώλειες της τάξεως του 3%.

Ορισμένοι μίλησαν για "τραγωδία", άλλοι για "καταστροφή", για κάποιους ήταν "η νίκη της οργής" και η "ρεβάνς" των απλών ανθρώπων, όμως ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του διακρίνει πάνω απ'' όλα στη νίκη του Trump τον θρίαμβο του λαϊκισμού και την ανάδειξη ενός απρόβλεπτου προέδρου.

Αρχικά είχε τεθεί το θέμα εάν θα αποδεχόταν μία ήττα με μικρή διαφορά, διότι υπήρχαν ενδείξεις, όπως ισχυριζόταν, ότι “οι σκοτεινές δυνάμεις του συστήματος” θα εμπόδιζαν τη νίκη του. Μετά από μια δραματική νύχτα η οποία δεν έχει όμοιά της, το θέμα δεν τίθεται πλέον διότι δεν θα διαδεχτεί η Hillary Clinton τον πρόεδρο Obama για να γράψει ιστορία, αλλά στον Λευκό Οίκο θα μετακομίσει ο μεγιστάνας των ακινήτων, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τη νίκη Trump.

Oι υποστηρικτές της Clinton βρίσκονται τώρα σε σοκ, ενώ οι εταίροι της Αμερικής έχουν μείνει εμβρόντητοι, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί και αυτό έγινε διότι η “εξέγερση του λαϊκισμού” ήταν ισχυρότερη από κάθε προειδοποίηση για τον απρόβλεπτο Trump, διότι οι λευκοί εργάτες ενδύθηκαν το ένδυμα του δημαγωγικού μηνύματος του επικριτή της παγκοσμιοποίησης, η οποία κρατά όμηρο το διεθνές εμπόριο.

Ο Trump κινητοποίησε λευκούς ψηφοφόρους στην επαρχία, σε παλιές βιομηχανικές περιοχές, με αναπάντεχο τρόπο. Ο λαϊκισμός και ο οικονομικός εθνικισμός άγγιξαν τους λεγόμενους «απλούς» ανθρώπους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από την οικονομική ελιτ, εξαιρούνται από την οικονομική και περιφρονούνται από την πολιτιστική ελίτ. Ο Trump κατάφερε αυτήν την απογοήτευση και την πικρία να την οικειοποιηθεί με επιτυχία. Ολες οι εικασίες ότι η ρητορική του θα απομακρύνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους αποδείχθηκε λανθασμένη. Το δε Κονγκρέσο παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, όπως επισημαίνει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Η Hillary Clinton δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία το Obama. Συκοφαντήθηκε ως σύμβολο ενός υποτιθέμενου διεφθαρμένου συστήματος. Η αντισυστημική θύελλα η οποία ξεκίνησε ήδη υπό την μορφή του ανταγωνιστή της B. Sanders, αποδείχτηκε ισχυρότερη από την καμπάνια συναίνεσης της ίδιας. Πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εκδικηθούν από πικρία, απογοήτευση και οργή για την οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αλλαγή από την οποία αισθάνονταν να απωθούνται.

Και τώρα λοιπόν ο Trump. Τι θα πράξει για να ενώσει τη διχασμένη χώρα; Το θέλει καν ο ματαντόρ της λευκής ανάπτυξης; Διαθέτει σχέδιο για την ανανέωση της χώρας στο εσωτερικό και την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στον κόσμο; Αυτά είναι όλα ανοικτά θέματα και γι αυτό οι αμφιβολίες είναι τόσο μεγάλες, τονίζει η FAZ.

Ένα είναι βέβαιο: Μετά το Brexit δίνεται ένα νέο κτύπημα στο δυτική τάξη πραγμάτων. Η οργή πολλών Αμερικανών ήταν όπως φαίνεται ισχυρότερη από τον δισταγμό να αναλάβουν το ρίσκο ενός επικίνδυνου πειράματος αλλαγής κατεύθυνσης.

Για τους φίλους της Αμερικής και τους συμμάχους ισχύει το ότι θα πρέπει τώρα να εξοικειωθούν με τη νέα κατάσταση και να προσδεθούν καλά.

"Η νίκη της οργής" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για μια νίκη που "θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο". Όσο για την υπόσχεσή του να "αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της", η εφημερίδα την θεωρεί ως "ένδειξη υποχώρησης και απομονωτισμού".

"Trumpοκάλυψη" είναι το λογοπαίγνιο που επέλεξε η αριστερή εφημερίδα Liberation. "Ας μην γελιόμαστε: η πρώτη δύναμη στον κόσμο βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροδεξιάς. Οι μισοί Αμερικανοί ψήφισαν, με πλήρη συνείδηση, έναν ρατσιστή, ψεύτη, σεξιστή, χυδαίο, μνησίκακο υποψήφιο (...) Αυτή η εκλογή είναι άλλη μια προειδοποίηση για εκείνους που πιστεύουν ότι η Marine LePen δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία το 2017", στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η δεξιά εφημερίδα Le Figaro βλέπει στην "αμερικανική οργή" που έφερε τον Trump στην εξουσία "τη μεγάλη εξαδέλφη των ευρωπαϊκών εξεγέρσεων. Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν θα διαλυθεί όπως ο σκοτεινιασμένος ουρανός το βράδυ μιας μάχης. Ούτε στη μια όχθη του Ατλαντικού, ούτε στην άλλη", συνεχίζει.

"Ο αμερικανικός λαός βυθίστηκε στην άβυσσο. Ο επόμενος πρόεδρος είναι ένας δογματικός και ασταθής άνθρωπος, ένα σεξουαλικό αρπακτικό και αιώνιος ψεύτης. Είναι ικανός για όλα", γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η λαϊκιστική Daily Mail ωστόσο χαιρετίζει τη "ρεβάνς" που πήραν οι απλοί άνθρωποι και "τον εξευτελισμό της Hillary, των δημοσκόπων και των ελίτ των επιχειρήσεων και του θεάματος".

Στην Ιταλία, η La Stampa είναι λιγότερο απαισιόδοξη. Υπό τον τίτλο "Trump, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας", εκτιμά ότι "η νίκη του Trump επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι ικανή να μεταμορφώνεται συνέχεια" μολονότι προκαλεί "ένα χείμαρρο αβεβαιότητας" επειδή ο νικητής είναι θεωρείται απρόβλεπτος. "Ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι συνέβη αυτή τη νύχτα: ο λαός της εξέγερσης χτυπά τις πόρτες μας", συνεχίζει το άρθρο.

Στην Αυστραλία, ο οικονομικός αναλυτής των εφημερίδων του ομίλου Fairfax Media προβλέπει μια "ασυνήθιστη οικονομική αστάθεια" και τον κίνδυνο "να αποσταθεροποιήσει ο Trump τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της".

Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εφημερίδες επισημαίνουν την ήττα των πολιτικών και μιντιακών ελίτ. "Πρόεδρος Trump. Τρεις λέξεις που ήταν αδιανόητες για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς" γράφει η New York Times παραδεχόμενη "ένα εξευτελιστικό πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσκόπους και τη δημοκρατική ελίτ".

Η Washington Post βλέπει μια νίκη "των ψηφοφόρων της υπαίθρου και των κατεστραμμένων βιομηχανικών ζωνών που θεωρούν ότι η πολιτική ελίτ τους εγκατέλειψε". Εκφράζει όμως την ελπίδα ότι "ο κ. Trump θα είναι καλύτερος πρόεδρος απ'' όσο πιστεύαμε" και ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί θα τον εμποδίσουν "να απελάσει χιλιάδες ανθρώπους, να σκίσει τις εμπορικές συμφωνίες, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου (...) και να σαμποτάρει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", όπως είχε δεσμευτεί στην προεκλογική εκστρατεία του.

Τέλος, το περιοδικό New Yorker, υπό τον τίτλο "Μια αμερικανική τραγωδία", υπογραμμίζει ότι η νίκη του Trump "ενώ ήταν γνωστός ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός του" υποδηλώνει ότι και άλλοι συμμερίζονται αυτά τα συναισθήματα.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ