Ο D. Trump φέρεται να δήλωσε ότι δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται κοντά στην κορεατική χερσόνησο

Ο D. Trump φέρεται να δήλωσε ότι δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται κοντά στην κορεατική χερσόνησο

Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump φέρεται να αποκάλυψε είπε στον Φιλιππινέζο ομόλογό του R. Duterte ότι έχει στείλει δύο πυρηνικά υποβρύχια στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times.

Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «μια μεγάλη, μεγάλη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανή εξαιτίας του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, προσθέτοντας μάλιστα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, αν και ο ίδιος επιθυμεί μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ο D. Trump συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «μεγάλη δύναμη πυρός εκεί», σύμφωνα πάντα με τους New York Times. "Έχουμε στείλει δύο υποβρύχια, τα καλύτερα στον κόσμο, όχι ότι θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε βέβαια" φέρεται να είπε ο D. Trump στον πρόεδρο των Φιλιππίνων. Η στιχομυθία έχει προκύψει από απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 29 Απριλίου και την οποία οι New York Times ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους. 

Η διαρροή προήλθε από την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων που είναι αρμόδια για την Αμερική ενώ το περιεχόμενο της απομαγνητοφώνησης έχει επιβεβαιωθεί από ανώτερο αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump, o οποίος ωστόσο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως υποστηρίζουν οι New York Times.

Οι νέες αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας έχουν προκαλέσει αίσθηση στην Ουάσιγκτον καθώς ο D. Trump αποκάλυψε σε ξένο ηγέτη θέσεις αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων. Πρόκειται για εξαιρετικά λεπτό ζήτημα καθώς τα πυρηνικά υποβρύχια - όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά όλων των χωρών που διαθέτουν τέτοιο οπλικό σύστημα - αποτελούν κρίσιμο κρίκο στη λεγόμενη πυρηνική τριάδα (στρατηγικοί πύραυλοι, αερομεταφερόμενοι πυρηνικά όπλα, πυρηνικά υποβρύχια) παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην πυρηνική αποτροπή μιας χωράς και η θέση δεν αποκαλύπτεται ποτέ.