Ο D. Trump έχει να επιχορηγήσει το ίδρυμά του από το 2008

Ο D. Trump έχει να επιχορηγήσει το ίδρυμά του από το 2008

Ο Donald Trump, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έδωσε έμφαση πολλές φορές στην επιχειρηματική του εμπειρία, ενώ δηλώνει υπερήφανα ότι “έχει δώσει σε όλους” ανταποδίδοντας χάρες που του έκαναν.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τις συνεισφορές του στο δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα (Donald J. Trump Foundation), καθώς έχει να το επιχορηγήσει από το 2008, μεταδίδει το CNN.

Με τα χρήματα των άλλων...

Σε έρευνα που έκανε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στα φορολογικά αρχεία του ιδρύματος, διαπίστωσε ότι αυτό έχει λάβει δωρεές μεγαλύτερες των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από άλλους οργανισμούς και ιδιώτες. Επίσης, το ίδρυμα έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια από τα ποσά αυτά στη χρηματοδότηση δράσεων φιλανθρωπίας μέχρι το 2009, ενώ ο Trump δεν έχει κάνει κάποια χρηματική δωρεά από την περίοδο εκείνη και μετά.

Το ίδρυμα εμφανίζεται να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ένας οργανισμός που χορηγεί οικονομικά ποσά τα οποία συγκεντρώνει από άλλους φορείς, όπως, ο παγκόσμιος φορέας μετάδοσης αγωνισμάτων πάλης (World Wrestling Entertainment) που χορήγησε 1 εκατ. δολάρια το 2009. Το ίδρυμα έλαβε επίσης δωρεά 500.000 δολαρίων από το NBC Universal, το οποίο μετέδιδε το τηλεοπτικό σόου του Trump, “Ο Μαθητευόμενος.”

Ασυνήθιστη πρακτική

Οι ειδικοί σε θέματα φιλανθρωπικής δράσης εκτιμούν ότι η πρακτική που εφαρμόζει το Ίδρυμα Trump είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη, καθώς τα ιδιωτικά οικογενειακά ιδρύματα χρηματοδοτούν διάφορες δράσεις φιλανθρωπίας από τον προσωπικό πλούτο των ιδρυτών. “Είναι πραγματικά ασυνήθιστο για ένα ιδιωτικό ίδρυμα που φέρει το όνομα κάποιου να μη λαμβάνει χρηματοδότηση από τον ίδιο,” δηλώνει ο Ρίτσαρντ Μάρκερ, καθηγητής σε Θέματα Φιλανθρωπικής Δράσης, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Πάρα το γεγονός ότι η πρακτική αυτή, είναι ασυνήθιστη ωστόσο, δεν είναι παράνομη εάν τηρούνται άλλες προϋποθέσεις τόνισε ο Μάρκερ, υποστηρίζοντας ότι πολλά ιδρύματα δέχονται δωρεές από ιδιώτες κι άλλους οργανισμούς, ενώ συνεισφέρουν σε αυτά και οι ιδρυτές τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια, το ίδρυμα του Trump έχει διαθέσει χρήματα σε δεκάδες οργανισμούς, μερικοί από τους οποίους συνδέονται με τον Trump. Είναι χαρακτηριστική η δωρεά 100.000 δολαρίων το 2012 στο ίδρυμα Citizens United Foundation που υποστηρίζει οικονομικά την αναφερόμενη με το ίδιο όνομα οργάνωση. Ο Ντέϊβιντ Μπόσι, πρόεδρος της οργάνωσης, έγινε υποδιευθυντής στην προεκλογική εκστρατεία του Trump.

Υπόνοια συμφερόντων...

Μεταξύ του 2009 και του 2010, το ίδρυμα του Trump έκανε δωρεά 150.000 δολαρίων στο ίδρυμα της αστυνομίας του Παλμ Μπιτς (The Palm Beach Police Foundation) το οποίο υποστηρίζει τους αστυνομικούς στην περιοχή της Φλόριντα, όπου ο Trump διατηρεί περιουσιακά στοιχεία.

Από την άλλη μεριά, η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο για τις σχέσεις και το ρόλο που είχε στο Ίδρυμα Κλίντον την περίοδο της θητείας της στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Ο Trump καταγγέλλει ότι το ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον, λαμβάνοντας χορηγίες από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό των ΗΠΑ, στην ουσία, λειτουργούσε ως ένας μηχανισμός “δούναι και λαβείν”μεταξύ των δωρητών και της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Trump προσλαμβάνει έναν Ισπανό ακροδεξιό οικονομολόγο για την εκστρατεία του

Ένα από τα τρωτά σημεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump είναι οι τεταμένες σχέσεις του με το ισπανόφωνο εκλογικό σώμα, λόγω των επανειλημμένων προσβλητικών σχολίων που έχει κατά καιρούς εκστομίσει εναντίον του.

Στην προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ, ο ιδιόμορφος υποψήφιος αποφάσισε να προσλάβει στην προεκλογική του ομάδα έναν Ισπανό οικονομολόγο, τον Roberto Centeno, σύμβουλο και διοικητικό σε πολλές μεγάλες εταιρείες κι αναλόγου ιδεολογίας, προκειμένου να πείσει ότι δεν έχει στεγανά όσον αφορά τη συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Centeno μέσω άρθρων του στα έντυπα που συνεργάζεται, το Alerta Digital, του γνωστού ακροδεξιού εκδότη από τη Μάλαγα Αρμάνδο Ρόμπλες και του El Confidencial. «Από τις αρχές του Ιουλίου, ένας φίλος με στενές σχέσεις με το καρτέλ του πετρελαίου στο Τέξας, μου πρότεινε να συνεργασθώ στην προεκλογική εκστρατεία του Trump για την προεδρία των ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει την ψήφο των ισπανόφωνων, που είναι πολύ σημαντική σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες κι αποτελεί μία από τις αχίλλειες πτέρνες του», γράφει ο ίδιος ο Centeno.

Βέβαια, η επιλογή του Centeno δεν είναι τυχαία. Τόσο αυτός, όπως κι ο νυν εργοδότης του, έχουν καταφερθεί κατά των μεταναστών, τους οποίους ο Ισπανός οικονομολόγος, που ξεκίνησε την αναρρίχησή του σε διευθυντικές θέσεις στο απόγειο του Φρανκισμού, έχει κατηγορήσει ότι «καταστρέφουν ολοσχερώς την κουλτούρα, την θρησκεία και την ταυτότητα της Ευρώπης».

Και φυσικά, τα εξωφρενικά σχόλιά του δεν περιορίζονται μόνον στους μετανάστες. Ο Centeno έχει κατηγορήσει τον ηγέτη των Unidos Podemos Pablo Iglesias ως «μπολιβαριανό μπολσεβίκο», του οποίου το κόμμα πασχίζει «να επιβάλει την 'ΤΣΕΚΑ'(σοβιετική ασφάλεια) στη Μαδρίτη» ενώ διαρκώς αναφέρεται επιχειρωτικά κατά του ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, αποκαλώντας τον «ηλίθιο», «καμμένο», «αδαή» και «αλαζόνα». Μάλιστα έχει επιρρίψει και την ευθύνη «για την έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου και στο ίδιο το PSOE». Αλλά ούτε και ο συντηρητικός, νυν εκτελεστικός, πρωθυπουργός Mariano Rajoy του αρέσει, καθώς κρίνει πως οδηγεί «στην καταστροφή» την Ισπανία, ενώ τον ηγέτη των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα τον θεωρεί «cantamananas», έναν «ονειροπαρμένο».

Επιπλέον, είχε συνταχθεί με το ακροδεξιό κόμμα του Ρόμπλες Soluciona στις δημοτικές εκλογές της Μάλαγα, όπου παρά τις διακηρύξεις του για οικονομική ανάπτυξη δεν αξιολογήθηκε ανάλογα από το εκλογικό σώμα—με μόλις 1.151 ψήφους, συγκέντρωσε ποσοστό ο,5%.

Καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία δεν ευδοκίμησε στην Ισπανία, τώρα ο Centeno δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει ψυχή τε και σώματι τον Trump να σαγηνεύσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Άλλωστε συμφωνεί πλήρως με το πρόγραμμά του: όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Centeno «εάν (ο Trump) κερδίσει στις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί μία ριζική στροφή στην εξωτερική κι οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, που θα ωφελήσει σημαντικά την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, εξόν της καινοτομίας που συνεπάγεται η καλή σχέση που διατηρεί ένας Αμερικανός πρόεδρος με τον πρώτο πολίτη της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ