Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα προσφύγων

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα προσφύγων

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εκφράζει την ανησυχία του για την πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Ζeitung (FAZ), δηλώνει ότι φοβάται «για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη απειλήσει στο παρελθόν ότι μπορεί να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες, υπενθύμισε ο Μπορίσοφ. Αυτή τη στιγμή είναι «πολύ της μόδας» να εμφανίζονται ορισμένοι πολιτικοί ως «θαρραλέοι ήρωες», οι οποίοι «πάνε σε πόλεμο με άρματα μάχης και αεροπλάνα», είπε δηκτικά, προσθέτοντας «Οποιος όμως επιδίδεται σε λεκτικούς εκφοβισμούς, κάποια στιγμή μπορεί και να το κάνει».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ευρώπη καταγγείλει τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Ερντογάν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «τότε θα πραγματοποιήσει την απειλή του».

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν «μοιραίες» για τη Βουλγαρία, είπε ο Μπορίσοφ και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει εντονότερα τα φτωχότερα κράτη μέλη για να προστατέψουν τα σύνορά τους με την Τουρκία.

Ο Μπορίσοφ θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η χώρα του «έχει αφεθεί μόνη» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Δεν γνωρίζω όμως για πόσο ακόμα θα αντέξουμε την προσφυγική πίεση στα σύνορά μας» πρόσθεσε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασης της χώρας του να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία: «Με τον φράχτη έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία».

Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει «ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σ΄αυτήν», είπε ο Μπορίσοφ, και απευθυνόμενος στην ΕΕ ζήτησε να επιδιώξει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Μπορίσοφ επισκέπτεται τη Γερμανία το Σάββατο κατόπιν προσκλήσεως της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στους ηγέτες της Αυστρίας, της Κροατίας της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας, προκειμένου να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ