Πλήρως επιβεβαιωμένος για την πρωτοβουλία του να φραγεί η λεγόμενη Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, δηλώνει σε μακρά συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Αυστριακός υπουργός, ο οποίος αρχές της περασμένης εβδομάδας είχε βρεθεί στα Σκόπια και είχε επισκεφθεί μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι τον συνοριακό σταθμό στη Γευγελή στα σύνορα με την Ελλάδα, επισήμανε στη συνέντευξή του, πως από τους 15.000 «μετανάστες» όπως τους αποκαλεί, που έφθαναν ημερησίως πριν από το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1.000 μετά το κλείσιμό της.
Την πολιτική της περαιτέρω έλευσης «μεταναστών» στην Αυστρία, δεν μπορεί κανείς να την ονομάσει «χριστιανοκοινωνική», επισήμανε ο κ. Κουρτς, σε μια ευθεία αναφορά στην διακηρυγμένη ιδεολογία του Λαϊκού Κόμματος που εκπροσωπεί. Χριστιανοκοινωνικό θα ήταν, όπως είπε, να βοηθά κάποιος τους πρόσφυγες επί τόπου. Για το λόγο αυτό δε, δηλώνει ικανοποιημένος που η αυστριακή κυβέρνηση διπλασίασε τα κονδύλια για την αναπτυξιακή συνεργασία και τετραπλασίασε το ποσό για το Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών στο εξωτερικό.
Ήδη κατά την επίσκεψή του στη Γευγελή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δηλώσει πως «οι αριθμοί μιλούν μία σαφή γλώσσα», καθώς ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 κατά 98% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015 - και σε αυτό το χρονικό διάστημα το 2016 έφθασαν συνολικά τόσοι άνθρωποι, όσοι έφθαναν μέσα σε δύο ημέρες κατά την κορύφωση της κρίσης έναν χρόνο νωρίτερα.
Όπως σχολιάζει μερίδα του αυστριακού Τύπου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς «πόζαρε» μπροστά από το συνοριακό φράχτη συνολικού μήκους 23 χιλιομέτρων, που στήθηκε με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, και αποτελεί και το «σύμβολο» για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν αυστριακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κουρτς βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τον αποκαλούμενο «πατέρα της ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ», τον πρώην αρχηγό του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών Άλοϊς Μοκ.
Ο Άλοϊς Μοκ ήταν εκείνος, που την άνοιξη του 1989 μαζί με τον τότε Ούγγρο ομόλογό του, Γκιούλα Χορν, έκοβαν τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα του «Σιδηρού Παραπετάσματος» στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας, σε μία συμβολική πράξη που αποτέλεσε την απαρχή της επανένωσης της Ευρώπης και που οι φωτογραφίες της έκαναν το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η φωτογραφία του Σεμπάστιαν Κουρτς μπροστά στα συρματοπλέγματα στη Γευγελή, σε αντίθεση με εκείνη των Μοκ και Χορν, δεν φαίνεται να κάνει το γύρο του κόσμου, και ο ίδιος αποκαλείται τώρα ως ο «αντι-Μοκ» του 2017, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται πως τον ενοχλεί.
Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ορίζει τη στάση του ως «σύγχρονη πολιτική», η οποία, όπως σημειώνει, «δεν σκέπτεται διαρκώς εάν είναι αριστερή ή δεξιά», ούτε και λαμβάνει υπόψη της «το πώς κρίνεται από κοινωνικά δίκτυα ή τον Τύπο», ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως την ευθύνη για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, φέρουν όλοι εκείνοι που επέτρεψαν την πολιτική των ανοικτών συνόρων, την πολιτική της πρόσκλησης και της μαζικής μετανάστευσης.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση μίας Ευρώπης χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της, ωστόσο απαιτείται μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει μία Ευρώπη χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της και χωρίς σύνορα στο εξωτερικό της. Ο Αυστριακός υπουργός μάλιστα, έχει ήδη εκφράσει κατανόηση στα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων είχε αποφασιστεί σχεδόν ακριβώς πριν από έναν χρόνο - συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου του 2016 - στην εξωθεσμική Διάσκεψη της Βιέννης, στην οποία ο ίδιος και η τότε Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είχαν συγκαλέσει τους ομολόγους τους από τη Νοτιανατολική Ευρώπη, εξαιρώντας την άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα. Ο αποκλεισμός αυτός, είχε είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας, καθώς και διάβημα αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ