Ο Αλέξης Τσίπρας, οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ και το εν αναμονή ξεκαθάρισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας, οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ και το εν αναμονή ξεκαθάρισμα

Το ποσοστό... Τσαουσέσκου με το οποίο έγιναν αποδεκτές οι προγραμματικές θέσεις και η πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ δύναται να χαρακτηριστεί ως επιβεβαίωση της εκεχειρίας την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνοντας στο τραπέζι το «μαστίγιο» ενός αιφνιδιασμού μέσα στο φθινόπωρο και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Μόνο που οι «φυλές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εδώ και αναμένουν τις εξελίξεις...

Στο πολιτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν την τριήμερη προγραμματική συνδιάσκεψη διεφάνη η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μην σηκώσει τους εσωκομματικούς τόνους στην παρούσα φάση. Αυτό που επιθυμούσε είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις ανοιχτές και κυρίως να αποφευχθούν υψηλοί τόνοι και κόντρες. Αυτός ο στόχος επετεύχθη αφού οι περισσότεροι εκ των ομιλητών όπως για παράδειγμα οι Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης επέλεξαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους επιλέγοντας χαμηλούς τόνους.

Από την άλλη οι προεδρικοί και οι φανατικοί υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρας όπως ο Ν. Παππάς και ο Π. Πολάκης απέφυγαν να απαντήσουν και επίσης τοποθετήθηκαν με βάση τις δικές του απόψεις αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας κινήθηκαν όλοι στη γραμμή Τσίπρα αφήνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί της Κουμουνδούρου, φοβούμενοι ενδεχομένως οι εσωκομματικοί επικριτές μη βρεθούν στο στόχαστρο κριτικής από τους συντρόφους που συντάσσονται στη λογική του αρχηγού περί εκλογικής ετοιμότητας και αντίστασης στο πεζοδρόμιο για να «πέσει» η κυβέρνηση.

Το 97% για τις προγραμματικές και το 96% για την πολιτική απόφαση δείχνει εκ πρώτης όψεως μια θετική ανταπόκριση. Είναι όμως έτσι; Διότι η αδιαφορία που έδειξαν για την συνδιάσκεψη οι... φυλές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστική. Όπως και το γεγονός ότι οι θέσεις που υπερψηφίστηκαν αδιάφορες. Άλλωστε ποιος θα καταψήφιζε ένα πρόγραμμα που προβλέπει 35 ώρες εργασίας, 800 ευρώ κατώτατο μισθό, διαγραφή χρεών (έστω και μέρους αυτή τη φορά) και μια στροφή προς τα... αριστερά για να πάει το κόμμα στο κέντρο.

Και ακόμη περισσότερο ποιος θα ήθελε να δημιουργήσει συνθήκες εσωκομματικής σύγκρουσης σε μια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης, κηρύσσει κάθε λίγο μητέρες των μαχών και προσεγγίζει την κινηματική λογική που και οι «ιδεολογικοί προσκυνητές» του κόμματος επιθυμούν και οι προεδρικοί επιδιώκουν. Ως προς τους γεφυροποιούς της Προοδευτικής συμμαχίας δύσκολα θα σηκώσουν κεφάλι εμφανιζόμενοι ικανοποιημένοι για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γύρισε αριστερά και θα πάρει φόρα για να πάει στο κέντρο όπως επιθυμούν.

Ραντεβού στο συνέδριο

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση παραμένει μια δύσκολη εξίσωση. Οι φυλές δίνουν ραντεβού στο συνέδριο που θα γίνει εντός του 2021 εκτός αν προκύψει αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει. Αν δηλαδή γίνουν πρόωρες εκλογές. Τότε τα πράγματα θ αλλάξουν και ο επικεφαλής του κόμματος, κινούμενος με βάση της λογική της αριστεράς θα κάνει την εκκαθάριση που επιθυμεί. Θα λειτουργήσει, γνωρίζοντας πως δεν κινδυνεύει εσωκομματικά από κάποιο πρόσωπο όπως και στο παρελθόν απομακρύνοντας όσους δεν είναι μαζί του και το «ή αυτοί ή εμείς» θα αποτελέσει το θέρετρο των εσωκομματικών συγκρούσεων και εκκαθαρίσεων.

Και αν δεν γίνουν εκλογές; Τότε το επικείμενο συνέδριο που αναβλήθηκε ελέω κορονοϊού αν και είχε αναβληθεί και πριν την πανδημία με διάφορες αιτιολογίες μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου θα αποτελέσει το πεδίο του ξεκαθαρίσματος.

Οι... φυλές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται έτοιμες και τα στρατόπεδα έχουν καθοριστεί καταθέτοντας τις θέσεις τους αναφορικά με το μέλλον του κόμματος όπως αυτό θα καθοριστεί πλέον μετά το Φθινόπωρο που θεωρείται πλέον ως κομβικό σημείο για την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη ημέρα και στέλνουν μήνυμα στον αρχηγό πως η λήξη του προεκλογικού συναγερμού θα δημιουργήσει νέες συνθήκες.

Η Ομπρέλα

Η πιο δυναμική φυλή σε επίπεδο προσώπων είναι η Ομπρέλα. Δημιουργήθηκε με την ένταξη των 53+ και άλλων και περιλαμβάνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ανδρά Ξανθό αλλά και τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη. Η προσχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη έγινε στις αρχές του έτους και είναι εκ των δυσαρεστημένων προεδρικών που θεωρούν πως δεν στηρίχθηκαν από τον αρχηγό τους (στην υπόθεση με τα ακίνητα).

Μαζί με άλλα παλαιά στελέχη επιδιώκουν να αποφευχθεί η μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό και να έχουν λόγο σε αποφάσεις που λαμβάνονται αναφορικά με την πορεία που χαράσσεται. Θεωρούν πως στην παρούσα φάση έχουν κερδίσει πόντους. Ειδικά μετά το τελευταίο πολιτικό συμβούλιο όταν και ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει παρών στο θέμα της βοήθειας στην Fraport αρνούμενοι να δεχθούν ακόμη και την εναλλακτική πρόταση του αρχηγού τους για λευκή... ψήφο ώστε να μην εμφανιστεί το κόμμα ανακόλουθο. Βέβαια δεν αγνοούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεχνά, όπως και ότι οι επόμενες εκλογές θα δώσουν και την λύση στα υπαρξιακά προβλήματα που καταθέτουν αλλά χωρίς ποτέ να έχουν αμφισβητήσει την εσωκομματική κυριάρχία του αρχηγού τους.

Πολύ δε περισσότερο αφού η... διεύρυνση έχει φέρει στα όργανα στελέχη, που διαθέτουν εσωκομματική ψήφο και λόγο τον οποίο αμφισβητούν ανοιχτά χωρίς όμως να παραγνωρίζουν τη στήριξη που αυτοί δίνουν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Κίνηση Μελών

Ετσι αποκαλούνται οι γνωστοί σε όλους προεδρικοί ηγέτης των οποίων παραμένει ο Νίκος Παππάς συνεπικουρούμενος από τον Χρήστο Σπίρτζη, τον προεδρικό εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα, την Ρένα Δούρου και φυσικά τον Παύλο Πολάκη. Προσθήκη αποτελεί και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Φανατικά υπέρ της σκληρής γραμμής ευαγγελίζονται κύματα αγανακτισμένων και γνωρίζοντας πως ο Αλέξης Τσιπρας αποτελεί τη μόνη λύση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελούν τους βασικούς αντίπαλους της Ομπρέλας. Εκτιμούν πως οι ιδεοληπτικές λογικές και μια περιρρέουσα ελιτίστικη λογική που τους διακατέχει ως συνεχιστές των Κύρκου, Παπαγιαννάκη και λοιπών ευρωπαϊστών της αριστεράς παρελθόντων ετών αποτελούν τροχοπέδη στην εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του 2015.

Αποδίδουν επίσης στην Ομπρέλα και τάσεις εσωστρέφείας., έλλειψη συντροφικότητας (δεν στήριξαν τον Νίκο Παππά ως προς το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ channel αλλά ούτε και τον Παύλο Πολάκη στις συγκρούσεις με την... δεξιά).

Επιδιώκουν τη διεύρυνση εκτιμωντας πως η λογική των πασοκογενών μεταγραφών κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τη δική τους. Στο συνέδριο όταν και αν γίνει θα επιδιώξουν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών κάτι που απέφυγαν στη συνδιάσκεψη ακολουθώντας τις εντολές Τσίπρα.

ΡΕΝΕ

Η κίνηση των Αντώνη Κοτσακά, Πάνου Ρήγα, αλλα και Διονύση Τεμπονέρα, Στέργιο Καλπάκη, Σωκράτη Φάμελλου και άλλων είναι αποτέλεσμα διάσπασης των προεδρικών (Κίνηση Μελών). Προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις του προηγούμενου καλοκαιριού για τον Νίκο Παππά και κυρίως μετά τις μαγνητοφωνημένες συνομιλιες του με τον επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή.

Υποστηρικτές του προέδρου αλλά και των χαμηλότερων τόνων στην πολιτική αντιπαράθεση ζητούν διεύρυνση και στροφή προς την κεντροαριστερά ακόμη και αν αυτό προυποθέτει μια... στροφή στην αριστερά. Δεν αμφισβητούν τον αρχηγό, ζητούν όμως ένα νέο ιδεολογικό πιο διευρυμένο πλαίσιο.

Αριστερό Δίκτυο

Η τάση που αποδίδεται στον Δημήτρη Τζανακόπουλου αποτελείται από τους λεγόμενους «πραιτωριανούς» που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα αν και διατηρούν κάποιες αποστάσεις όχι σε ότι αφορά την τακτική που ακολουθεί σήμερα η ηγεσία αλλά ως προς την διαδικασία μετατροπής του κινήματος σε αμιγώς προεδρικό.

Ο γραμματέας του κόμματος έχει λόγο και ρόλο. Συνεπικουρείται από στελέχη όπως ο Κώστα Πουλάκης και ο Δημήτρης Βίτσας (προερχόμενος από τους 53+) ενώ στο γύρω χώρο κινούνται η Έφη Αχτσιόγλου και εσχάτως και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Προοδευτική Συμμαχία

Στο τέλος έρχεται και η προοδευτική συμμαχία, οι γεφυροποιοί που επιδιώξουν να πετύχουν τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά για να πραγμάτώσουν το σχέδιο Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση μέσα από την απλή αναλογική. Νίκος Μπίστης και άλλοι μη βουλευτές κυρίως δίνουν με τις τοποθετήσεις τους το άλλοθι που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να επικαλείται τον μεσαίο χώρο και την στροφή στο κέντρο όταν ολοκληρωθεί η στροφή προς τα αριστερά όπως την περιέγραψε ο ίδιος στην προγραμματική συνδιάσκεψη.

Η στέγη που βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τους επιτρέπει να εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο. Πληθαίνουν όμως στις τάξεις της Κουμουνδούρου και δημιουργούν μια φράξια με γνώσεις των εσωκομματικών παιχνιδιών και των παιχνιδιών κυριαρχίας. Αναμένουν το συνέδριο για να αναδείξουν τη δυναμική που διαθέτουν και τάσσονται κατά της Ομπρέλας που δεν επιθυμεί αλόγιστη διεύρυνση.

Ανέχονται τους προεδρικούς στην παρούσα φάση και επιδιώκουν να βρεθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Και ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσιπρας παρακολουθεί τις φυλές και τις τάσεις του κόμματος. Ασχολείται όμως με την προσωπική του πολιτική επιβίωση και μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή να έχει ρίξει λευκή πετσέτα για τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν εν τούτοις στα εσωκομματικά επιχειρεί να κρατήσει τους συσχετισμούς δυνάμεων έως ότου απαιτηθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το έχει πράξει και στο παρελθόν και ξέρει πως μέσα στον κομματικό μηχανισμό διατηρεί ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα που θα τους επιτρέψει την αμέσως επόμενη ημέρα να δημιουργήσει το κόμμα που επιθυμεί και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εδράζεται στην λογική του κέντρου και του μεσαίου χώρου που επικαλείται.

Με την προγραμματική συνεδρίαση κέρδισε χρόνο. Και με το μαστίγιο των πρόωρων εκλογών που αναγκάζει τις φυλές να στηθούν πίσω από την... σημαία του κόμματος ετοιμάζεται να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα σε ένα κόμμα, που αν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει στη σημερινή λογική και τακτική, θα είναι και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση διατηρώντας τη δεύτερη θέση.

Η λογική του ενάμιση κόμματος που στηλιτεύει ο Νίκος Φίλης ίσως για τον σημερινό επικεφαλής της Κουμουνδούρου να αποτελεί και τη λύση ως προς την πολιτική του επιβίωση και την αναμονή της επαναμφάνισης φαινομένων όπως αυτό της περιόδου των μνημονίων - αντιμνημονίων