«Αντίο» σε μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ευρωπαϊκή πολιτικής σκηνής, την Άγκελα Μέρκελ, λένε δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής. Μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, αρθρογραφούν στην Zeit για τη σχέση τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο, που αποχωρεί από την πολιτική, σχολιάζοντας το αποτύπωμα που αφήνει αλλά και τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε άγνωστες ιστορίες μεταξύ των δύο ηγετών για την αρχή αλλά και στη διάρκεια των σχέσεων τους, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός κάνει γνωστή και ακόμη μία άγνωστη στιγμή με τη Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης της τελευταίας στην Αθήνα: «Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στην μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος, με τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι».