Ντ. Τραμπ: Μαριονέτα της Κούβας ο Μαδούρο

Ντ. Τραμπ: Μαριονέτα της Κούβας ο Μαδούρο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Με σκληρές εκφράσεις καταφέρθηκαν κατά της δικτατορίας Μαδουρο, ο Ντόναλντ Τραμπ και Ζαιχ Μπολσονάρου κατά τη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον.

Να αποσύρουν οι στρατιώτες της Βενεζουέλας τη στήριξή τους στη μαριονέτα της Κούβας, Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαίχ Μπολσονάρου.

«Καλούμε τους Βενεζουελάνους στρατιωτικούς να βάλουν τέλος στη στήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος δεν είναι παρά μια μαριονέτα της Κούβας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας επίσης ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ πιο σκληρές» κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.

Ο Τραμπ παράλληλα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του για την στήριξη που παρείχε στη κρίση που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα. Η Βραζιλία εκτός βοήθειας που προσέφερε, στεγάζει και ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες χώρες για τη Βενεζουέλα. Σημειώνεται ότι την είσοδο της βοήθειας απαγόρευσε ο πρόεδρος της χώρας Νικόλας Μαδούρο τον οποίο ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε «δικτάτορα» και το καθεστώς του «δικτατορία του ναρκεμπορίου».

Την ίδια ώρα, «δύσκολες αλλά ειλικρινείς» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σήμερα από την Ρώμη.

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη αλλά ειλικρινής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ , μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Έλλιοτ Άμπραμς ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Βενεζουέλα.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν η ρωσική αντιπροσωπεία είχε επαφές με το Βατικανό για το θέμα της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τέτοιες επαφές, αλλά «θα χαιρέτιζαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Αγίας Έδρας».

Φωτογραφία AP