Ντ. Τραμπ: Εντός 48 ωρών θα υπάρξουν αποφάσεις για τη Συρία

Ντ. Τραμπ: Εντός 48 ωρών θα υπάρξουν αποφάσεις για τη Συρία

Κλιμακώνεται η ένταση πάνω από τη Συρία, καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, «δεν αποκλείει τίποτα» ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Ντούμα, ενώ καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις χημικών» απαντάει η Μόσχα.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε σήμερα ο Μάτις στους δημοσιογράφους υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ηταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», πρόσθεσε υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι΄αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα», διευκρινίσθηκε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνεδρίασης ότι η συνάντησή του με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο ή στις αρχές του Ιουνίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτειρκών ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Ντούμα της Συρίας αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.

«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στη Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα», δήλωσαν στο Reuters πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μηχανισμό έρευνας για χημικές επιθέσεις στη Συρία θα προτείνουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον έναν οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, μιας ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.

Νωρίτερα, πύραυλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάιφουρ, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε «απάντηση» σε αντίποινα της επίθεσης με χημικά στη Ντούμα. Βέβαια, η ρωσική πλευρά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και «δείχνει» το Ισραήλ πίσω από την επίθεση. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση στη Ντούμα. Πρόσθεσε δε, ότι Ρώσοι εμπειρογνώμονες και υπηρεσίες παροχής βοήθειας έσπευσαν στην περιοχή, από την οποία οι μαχητές των ανταρτών έχουν αρχίσει να αποχωρούν στο πλαίσιο της συμφωνίας παράδοσης. 

Η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των Σύρων ανταρτών.

«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μάτις. «Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.