Την ανάγκη εγρήγορσης για την προσπάθεια προάσπισης της δημοκρατίας, τόσο από εξωτερικά αυταρχικά καθεστώτα αλλά και από παρόμοια φαινόμενα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, ο Ντόναλντ Τουσκ άρχισε ενθυμούμενος την παρουσία του στο Ζάππειο πριν από την πανδημία όπου είχε μιλήσει για τις απειλές προς τη δημοκρατία. Ανέφερε την εξιστόρηση του Θουκυδίδη για την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, περίοδο αναταραχής κατά την οποία δεν υπήρχαν περιθώρια για συμφωνίες και συγκλίσεις.
Ο κ. Tusk ανέφερε ότι η πανδημία τα ανέτρεψε όλα, αλλά δεν απαξίωσε την δημοκρατία. Το ψέμα, είπε, και η μικρή του αδερφή, η υποκρισία, είναι πάντα απειλές για την δημοκρατία, όπως ήταν και επί Περικλέους.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επισήμανε πως οι πολιτικοί έχουν έφεση στην μετατόπιση των κόκκινων γραμμών. Αλλά γεωπολιτικά η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει στην υφέρπουσα ενδοτικότητα έναντι αυταρχικών καθεστώτων, είπε ο κ. Τουσκ αναφέροντας συγκεκριμένα τη Ρωσία και την Κίνα. Όπως είπε, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πολιτική της Ρωσίας. Πρέπει να αμυνθούμε όμως και ο αγώνας αυτός εκτός από την προάσπιση της δημοκρατίας και των αξιών της μπορεί να μας προσδιορίσει, συμπλήρωσε.
Ο κ. Τουσκ θεώρησε ότι πρέπει να τεθούν αμετακίνητες κόκκινες γραμμές για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις των αυταρχικών καθεστώτων και η επαναπροσέγγιση Μπάιντεν μας βοηθάει σε αυτό και προσέθεσε: Δεν μπορούμε να τηρούμε ίσες αποστάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή Κίνας. Αυτή η συμμετρία θα ήταν τεράστιο λάθος. Δεν μπορούν οι επενδύσεις να μας αποτρέψουν από την προάσπιση της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυταρχικούς εχθρούς στο εσωτερικό. Δεν πρέπει οι εταίροι να πλησιάζουν και να χρηματοδοτούν τους εχθρούς μας.
Ερωτώμενος γιατί στην αναφορά του σε αυταρχικά καθεστώτα δεν συμπεριέλαβε και την Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος ανέφερε τις μεγάλες αλλαγές που έχει δει στην Τουρκία και στον ίδιο τον Ερντογάν, όμως τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος της Ε.Ε σε ευαίσθητα θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Ανέφερε δε ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι λογικοί και πραγματιστές απέναντι στην Τουρκία.
Ερωτώμενος αν μπορεί η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, απάντησε ότι δεν είναι ένθερμος θιασώτης της αυτονομίας και αναφέρθηκε ξανά στον κίνδυνο ίσων αποστάσεων από Ρωσία και Αμερική, λέγοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος φίλος μας.