Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, σε πρώτη ανάγνωση, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο, «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των λειτουργιών του». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων, οι οποίοι στο σύνολο τους εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για σημαντικό νομοσχέδιο που οδηγεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού του ΝΣΚ, στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας του καθώς και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η πρόεδρος του ΝΣΚ, Ευγενία Βελώνη, υπεραμύνθηκε του νέου σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η φιλοσοφία του νέου σχεδίου για τον Οργανισμό είναι πιο δημοκρατική και αποτελεσματική ως προς τα συμφέροντα του δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Η κ. Βελόνη, χαρακτήρισε καινοτόμο τη διάταξη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, στην γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και στην εμπέδωση του κράτους δικαίου. Παράλληλα, απέρριψε τους ενδοιασμούς της αντιπολίτευσης για την μη καταγραφή στα πρακτικά της άποψης της μειοψηφίας, αντιτείνοντας ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ισχύει για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος.
Ακόμα, απαντώντας η κ. Βελώνη στο αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης να προσληφθούν οι υποψήφιοι από τον πίνακα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2019 αντέτεινε ότι ήδη έχουν μονιμοποιηθεί 70 ενώ τόνισε ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει νέα προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων και θα εισέλθουν επαρκώς καταρτισμένοι συνάδελφοι. Επίσης, χαρακτήρισε ορθή την αυστηροποίηση των κριτηρίων, γιατί όπως είπε, τα μέλη του ΝΣΚ είναι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις του κράτους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης μελών του ΝΣΚ, Μανουέλα Πανοπούλου, αναγνώρισε ότι έγιναν δεκτές αρκετές προτάσεις τους για την αναβάθμιση του Οργανισμού και σημείωσε ότι «υπάρχει από το υπουργείο πρόθεση για περαιτέρω βελτίωση». Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο υλοποίησης του ψηφιακού ανασχηματισμού, καθώς όπως τόνισε, το υπάρχον σύστημα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διοικητική του δομή, επιβαρύνοντας τα καθήκοντα των λειτουργών του ΝΣΚ.
Η κ. Πανοπούλου, χαρακτήρισε ακόμα, αναγκαία την καταγραφή στα πρακτικά και της άποψης της μειοψηφίας, όχι μόνο της πλειοψηφίας ώστε να λαμβάνει γνώση ο υπουργός Οικονομικών και να αποφασίζει. «Η αρχή της διαφάνειας πρέπει να ενισχυθεί και στη περίπτωση του ΝΣΚ», τόνισε, ενώ ζήτησε να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα της Ένωσης για την αύξηση των οργανικών θέσεων συμβούλων.
Η Παναγιώτα Αλεξίου, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΝΣΚ, εξέφρασε την ικανοποίηση της ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «είναι κοινοί οι στόχοι μας για την λειτουργία ενός καινούργιου, σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού».
Ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επικρότησε καταρχήν, «τον στόχο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση και ενίσχυση του ΝΣΚ και τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και της διαφάνειας».
Ωστόσο, μίλησε για αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και επικίνδυνη την τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης, μη πτυχιούχων οικονομικών πανεπιστημιακών σπουδών, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση.