"Χαοτική και αναποτελεσματική" ήταν η αντίδραση των κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους αμάχους όταν δέχτηκαν επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα του Νότιου Σουδάν στο ξενοδοχείο Terrain, στην πρωτεύουσα Τζούμπα, τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε ο Οργανισμός στη δημοσιότητα σήμερα.
Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει ότι οι άνδρες της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS), το στρατόπεδο των οποίων απείχε μόλις ένα χιλιόμετρο από την περιοχή όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την επίθεση των στρατιωτών στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν εργαζόμενοι διάφορων διεθνών οργανισμών.
Από την έρευνα του ΟΗΕ διαπιστώθηκε ότι "κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι πολίτες έπεσαν θύματα ή έγιναν μάρτυρες σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως φόνων, εκφοβισμού, σεξουαλικής βίας και πράξεων που ισοδυναμούν με βασανιστήρια που διέπραξαν ένοπλοι κυβερνητικοί στρατιώτες".
Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ανέλαβαν να ερευνήσουν την αντίδραση των κυανόκρανων όταν ξέσπασαν οι πολυήμερες μάχες στην Τζούμπα μεταξύ του στρατού του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και μονάδων που παραμένουν πιστές στον πολιτικό αντίπαλό του, τον Ρικ Μάκαρ.
Η έκθεση κάνει λόγο για "έλλειψη ηγεσίας" στην UNMISS που οδήγησε σε μια "χαοτική και αναποτελεσματική" αντίδραση. Οι κυανόκρανοι δεν λειτούργησαν υπό μια ενιαία διοίκηση, με αποτέλεσμα να δίνονται "πολλαπλές και συχνά αντιφατικές εντολές" στις τέσσερις μονάδες (από την Κίνα, την Αιθιοπία, το Νεπάλ και την Ινδία).
Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις να παρέμβουν οι κυανόκρανοι στο ξενοδοχείο, και οι τέσσερις μονάδες απέρριψαν το αίτημα, αναφέροντας ότι οι στρατιώτες τους είχαν άλλες υποχρεώσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του Κενυάτη διοικητή της UNMISS, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν από τη Νέα Υόρκη. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, η Έλεν Λόι θα παραιτηθεί από τη θέση της στα τέλη Νοεμβρίου.
Η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ του Κιρ, που προέρχεται από την εθνότητα των Ντίνκα, και του πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ, της φυλής των Νούερ, οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο το 2013. Οι δυο τους υπέγραψαν πέρσι μια ειρηνευτική συμφωνία που όμως έμεινε στα χαρτιά, αφού οι μάχες συνεχίστηκαν.
Ο ΟΗΕ ανέπτυξε κυανόκρανους στο Νότιο Σουδάν το 2011, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Σουδάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ