Νωρίτερα και αυστηρότερα τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της Όμικρον

Νωρίτερα και αυστηρότερα τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της Όμικρον

Το μαύρο ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων στην επικράτεια, με περισσότερα από 9.000 κρούσματα να καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής -όσα μέχρι τώρα ανιχνεύονταν σε όλη τη χώρα τις πιο «σκοτεινές» ημέρες της πανδημίας- φέρνει πιο νωρίς τα νέα μέτρα και πιθανότατα αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης.

Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων σε 5ψήφιο αριθμό λόγω της ιλιγγιώδους διασποράς του στελέχους Όμικρον, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα-που είχαν ήδη αποφασιστεί για την 3η Ιανουαρίου- πέντε ημέρες νωρίτερα, δηλαδή από το πρωί της Πέμπτης στις 6.00 π.μ.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη και την περίμεναν τόσο οι επιστήμονες όσο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο δεν περίμεναν ότι η κατακλυσμιαία αύξηση στις νέες διαγνώσεις θα γίνονταν τόσο γρήγορα. Στην επιστημονική κοινότητα βέβαια υπάρχουν φωνές που ζητούσαν εδώ και αρκετές ημέρες να ληφθούν περιοριστικά μέτρα (ειδικά στον τομέα της διασκέδασης) νωρίτερα πριν τελειώσει η εορταστική περίοδος, όπως ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), αλλά και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από το πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο οποίος εκτιμά ότι θα έπρεπε να παραταθούν κατά λίγες μέρες οι διακοπές των μαθητών, ώστε να επιστρέψουν στο σχολείο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα σχετικά με το πού βρισκόμαστε με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σε αυτήν την πρόταση ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Κυβέρνησης να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και αφήνει ένα παράθυρο μήπως χρειαστεί να επιστρέψουν οι μαθητές με αυστηρότερα πρωτόκολλα στα θρανία, όπως για παράδειγμα με υποχρεωτική διενέργεια μοριακού τεστ για να μπουν στην τάξη.

Εκτός από την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα, πριν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχει έρθει (εδώ και καιρό) η ώρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, ώστε να θωρακιστούν όλοι έναντι του νέου υπερμεταδοτικού. Υποστηρικτής του υποχρεωτικού καθολικού εμβολιασμού είναι -μεταξύ άλλων ειδικών- ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Άλκης Βατόπουλος, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να είναι το προτεινόμενο αντίβαρο στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται προοδευτικά, με συχνά πισωγυρίσματα και αρκετές αντιφάσεις οι οποίες εντείνουν την σύγχυση του κόσμου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και συστάσεις για τις εορταστικές συγκεντρώσεις στα σπίτια, καθώς η εμπροσθοβαρής μετακύλιση των περιοριστικών μέτρων της νυχτερινής διασκέδασης, μοιραία οδηγεί σε βροχή ακυρώσεων των κρατήσεων σε μπαρ, club, εστιατόρια κι «ελληνάδικα», με συνέπεια οι παρέες να μαζευτούν σε σπίτια για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν αλλά και για το εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ανήμερα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου θεωρεί επιβεβλημένη την ανακοίνωση συστάσεων από την Επιτροπή για τα εορταστικά τραπεζώματα και τα ρεβεγιόν στο σπίτι, ώστε να προφυλαχθούν τα ευπαθή μέλη των οικογενειών κατά την επιστροφή των νεότερων από τα παρεϊστικα γλέντια. Τον δρόμο της ακύρωσης των μεγάλων πάρτι και των ρεβεγιόν σε νυχτερινά μαγαζιά -εκτός από την κοινή λογική-δείχνει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci ζητώντας από τους Αμερικανούς να ακυρώσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την Πρωτοχρονιά.

Την ίδια ώρα αλλάζει και το πρωτόκολλο της καραντίνας για τα ασυμπτωματικά άτομα αφού το στέλεχος Όμικρον εξελίσσεται ήπια στους νέους με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν το κοινό κρυολόγημα και που ξεκινούν σχεδόν αμέσως και κρατούν το πολύ 3 ημέρες. Έτσι λοιπόν, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και στα καθ’ ημάς η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλάζουν την 10ημερη καραντίνα των ασυμπτωματικών θετικών ατόμων σε 5ημερη καραντίνα με υποχρεωτική χρήση μάσκας τις επόμενες 5 ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί το 10ημερο. Άλλωστε η μάσκα έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και μάλιστα πιο ενισχυμένη της μορφή (την ΚΝ95), όμως τα ασυμπτωματικά άτομα θα πρέπει να φορούν μάσκα και μέσα στο σπίτι τους, όταν θα έρχονται σε επαφή με τα ευάλωτα άτομα του νοικοκυριού.

Το ηχηρό μήνυμα των ειδικών για πολύ συχνό testing αυτές τις ημέρες ειδικά στους νεότερους που κυκλοφορούν και συναντούν περισσότερο κόσμο έχει οδηγήσει πολλές παρέες στο να κάνουν μαζικά τεστ πριν από κάποιο κάλεσμα ή κάποια εκδρομή και δημιουργεί τεράστιες ουρές στα σημεία όπου ο ΕΟΔΥ προσφέρει rapid test. Έτσι είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθεί σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που δικαιώνει μια πρόσφατη ανάρτηση του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη που έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media «brace yourselves for Omicron».