Νιγηρία: Οι μαθήτριες που απελευθέρωσε η Μπόκο Χαράμ δεν ανταλλάχθηκαν με μαχητές της οργάνωσης

Νιγηρία: Οι μαθήτριες που απελευθέρωσε η Μπόκο Χαράμ δεν ανταλλάχθηκαν με μαχητές της οργάνωσης

Είκοσι μία από τις μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ από το σχολείο τους στο Τσιμπόκ πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερες χθες Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ η ταυτότητά τους αναμένεται να ανακοινωθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις οικογένειές τους.

Η νιγηριανή προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απελευθέρωση των κοριτσιών έγινε έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της ελβετικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για την απελευθέρωση και άλλων κοριτσιών.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες», ανέφερε το κίνημα Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατείες στη Νιγηρία και διεθνώς για την απελευθέρωση των 276 μαθητριών που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από την Μπόκο Χαράμ από το σχολείο τους στην πόλη Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

«Ευχαριστούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όπως ο Όλιβερ Τουίστ ζητάμε περισσότερα», δήλωσε ο Χάουα Μπίου, ένας ακτιβιστής από το Μαϊντουγκκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο όπου δημιουργήθηκε η οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Πολλά από τα κορίτσια, τα οποία πλέον είναι νεαρές γυναίκες, που αφέθηκαν ελεύθερα χθες Πέμπτη κρατούσαν στα χέρια τους μωρά, όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον ένα μωρό, ένα αγόρι περίπου 20 μηνών, είναι μεταξύ των κοριτσιών που απελευθερώθηκαν.

Μετά την απελευθέρωσή τους τα 21 κορίτσια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου αφού επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους από τις οικογένειές τους θα αποκαλυφθεί και στον Τύπο.

Οι μαθήτριες ανταλλάχθηκαν με τέσσερις μαχητές της Μπόκο Χαράμ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη το βράδυ στην πόλη Μπάνκι, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Πάντως ο υπουργός Επικοινωνίας της Νιγηρίας Λάι Μοχάμεντ επέμεινε ότι δεν έγινε ανταλλαγή, αλλά «μια απελευθέρωση, το αποτέλεσμα οδυνηρών διαπραγματεύσεων και εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μοχάμεντ αρνήθηκε να εξηγήσει πώς επιλέχθηκαν τα κορίτσια, ενώ πρόσθεσε ότι γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα τα παρακολουθήσουν.

Οι τοπικές κοινωνίες αποκλείουν πολλές γυναίκες που ήταν αιχμάλωτες της Μπόκο Χαράμ, όταν επιστρέφουν, επειδή γυρίζουν έγκυες ή έχοντας κάνει παιδιά με τους αντάρτες.

Οι αρχές της Νιγηρίας ελπίζουν τώρα ότι μετά αυτή τη νέα εξέλιξη θα μπορέσουν να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες 197 μαθήτριες του Τσιμπόκ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Από τις 276 μαθήτριες λυκείου που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου 2014, 57 είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν αμέσως μετά την αρπαγή τους, ενώ ο στρατός είχε εντοπίσει μία ακόμη τον Μάιο μαζί με τον σύζυγό της, έναν μαχητή, και το 4 μηνών μωρό τους.

Η μαζική αυτή απαγωγή κοριτσιών είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης στη διεθνή κοινή γνώμη, κυρίως μέσω του Twitter, με το σύνθημα #Bringbackourgirls (Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας) να φτάνει έως τον Λευκό Οίκο και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

Η επιστροφή των κοριτσιών του Τσιμπόκ ήταν και ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος εκλέχθηκε τον Μάιο του 2015.

Ο Μπουχάρι έχει έκτοτε δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν κατάφερε να εντοπίσει τα κορίτσια.

«Είναι ένα πρώτο στάδιο και πιστεύουμε ότι αυτό θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των κοριτσιών», εξήγησε ο Μοχάμεντ, όμως ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα τερματίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος να διεξάγουμε αντεπιθέσεις σε αυτό τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Παρόλο που αυτή η απελευθέρωση των κοριτσιών είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή οργάνωση, διαχωρισμένη σε αντίπαλες ομάδες που μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής.

Στο μεταξύ οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της λίμνης Τσαντ (Νιγηρία, Τσαντ, Νίγηρας, Καμερούν και Μπενίν) συναντήθηκαν χθες Πέμπτη στη Νιαμέι για να προετοιμάσουν την «τελική» επίθεση εναντίον της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ