Νέος Αττίλας στο Αφρίν

Νέος Αττίλας στο Αφρίν

«Σφυροκόπημα, πολιορκία, σφίγγει η θηλιά», αναφέρει το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για την κατάσταση του Αφρίν, προπύργιο των Κούρδων Ανταρτών του YPG τους οποίους θέλει να εκτοπίσει ο Τουρκικός στρατός από τις 20 Ιανουαρίου όποτε και ξεκίνησε η εκστρατεία με το όνομα 'Κλάδος Ελαίας”.

Ωστόσο και το πιο αντικειμενικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αναφέροντας ότι ο τουρκικός στρατός πολιορκεί την ευρύτερη περιοχή από το περασμένο Σάββατο.

Στην πόλη βρίσκονται περίπου 500.000 άνθρωποι πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκλωβιστεί εκεί, όταν ήρθαν για να βρουν καταφύγιο από άλλες μάχες καθώς, οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους στην Αφρίν.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά της Αφρίν που έχει καταλάβει αφού έχει εκδιώξει από εκεί τους κατοίκους τους και διανέμει τα υπάρχοντα των ανθρώπων της Αφρίν στους νέους εποίκους. Εξάλλου βετεράνοι ανταποκριτές όπως ο Patrick Cockburn της Indepedent παρομοίασε την κατάσταση με αυτή της Κύπρου το 1974 όποτε και οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους στο βορειοανατολικό τμήμα αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία θεωρεί την YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

- M. Cavusoglu: Τουρκία και ΗΠΑ θα επιβλέψουν την απομάκρυνση των Κούρδων από τη Μάνμπιτζ της Συρίας

- S. Lavrov: Πρέπει να αποφευχθεί η παραβίαση της εκεχειρίας στην αν. Γούτα

Φωτογραφία: AP