Σ’ έναν φυσιολογικό κόσμο θα αποτελούσε σενάριο «τρελής» φαντασίας ότι μια μακρά αλυσίδα RNA θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην σκέψη να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας «junk» ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων.
Η τρέχουσα περίοδος όμως στερείται της όποιας κανονικότητας.
Οι προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του SARS-CoV-2 έχουν αποδεκατίσει τις οικονομικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανές το σοβαρό ενδεχόμενο ένα μεγάλο φάσμα, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο κρατών, να κινδυνεύει με υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η Ιταλία έκανε πρώτη την άχαρη αρχή, καθώς την Τρίτη η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της σε «BBB-», μία βαθμίδα μόλις πάνω από την κατηγορία junk.
Οι αγορές δέχτηκαν με ηρεμία την υποβάθμιση της Ιταλίας μιας και η ΕΚΤ είχε προλάβει την προηγούμενη εβδομάδα να αποφασίσει ότι όσα assets και εκδότες πληρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου του 2020, θα εξακολουθούν να είναι επιλέξιμα στο QE έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ακόμα και αν στην πορεία υποβαθμιστούν από κάποιον οίκο αξιολόγησης.
Στην ουσία η ΕΚΤ, «πριν πεινάσει μαγειρεύει», αποτρέποντας τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων έκπτωτων αγγέλων από το χαρτοφυλάκιο της. Υπάρχει βέβαια-προς το παρόν- η προϋπόθεση μετά την υποβάθμισή τους, να μην έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του «BB» και να εξακολουθούν να πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Βέβαια δεν είναι μόνο η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πανδημίας. Η Fitch Ratings υποβάθμισε από σταθερό σε αρνητικό το outlook και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων της για το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο τώρα το βλέπει πέριξ του 3,9% για το 2020, με αδύναμο ασθενή το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 7%. Βέβαια ούτε η πτώση των ΗΠΑ κατά 5,6% δεν είναι εύπεπτη ή του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 6,3%.
Η στήλη δεν θα σχολιάσει τα του τραπεζικού κλάδου, καθώς στα αποτελέσματα τριμήνου οι πιστωτικές ζημιές και οι άλλες πιστωτικές απομειώσεις τα λένε όλα.
Για τις προβλέψεις όμως περί ύφεσης πιστεύει ότι θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω, όπως άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν πολλοί Οίκοι τις πρότερες αισιόδοξες προβλέψεις τους .(σ.σ.:βλέπε JP Morgan ή Μorgan Stanley).
Άλλωστε το ίδιο δεν έκανε και χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, όταν κομψά διαπίστωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του κορονοϊού και δεσμεύτηκε να λάβει επιθετικά μέτρα για να στηρίξει την ανάκαμψη που θα έρθει «κάποια στιγμή»;
Τρία πράγματα μας είπε χθες ο κ.Πάουελ:
Πρώτον ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν τις χαμηλές πτήσεις για πάρα πολύ καιρό καθώς: «Η διαρκής κρίση στη δημόσια υγεία θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα». Εν ολίγοις το 15% της ανεργίας των ΗΠΑ θα αυξηθεί, η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ πέριξ του 4,8% στο πρώτο τρίμηνο θα συνεχιστεί με πιο σκληρό ρυθμό το β’τρίμηνο και γενικότερα.....τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Δεύτερον, «η κατανάλωση δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς». Ήτοι, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο, φως στο τούνελ της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχει. Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία βασίζεται στην κατανάλωση και οι πρώτες κλινικές δοκιμές του πιο ελπιδοφόρου φαρμάκου -σύμφωνα με επίσημους φορείς- remdesivir θυμίζουν σκωτσέζικο ντους....τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Τρίτον και ίσως πολύ σημαντικότερο- μιας και τα δύο προηγούμενα δεν χρειάζεται να είσαι ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ για να τα καταλάβεις- η Κεντρική τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει δανειακές διευκολύνσεις σε «αφερέγγυες επιχειρήσεις». Ήτοι, οι πιστωτικές γραμμές ανοιχτές, αλλά υπάρχει και ένα όριο, κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι risk lovers του επενδυτικού κόσμου μιας και ....τα δύσκολα είναι μπροστά τους.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.