Το νέο πολυπαραμετρικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του ιού

Το νέο πολυπαραμετρικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του ιού

Σε πλήρη αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πανδημία στη χώρα μας, προσανατολίζεται το κυβερνητικό και επιστημονικό επιτελείο, συνυπολογίζοντας και τα εμβόλια που είναι πλέον διαθέσιμα.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς τα νέα κρούσματα παραμένουν υψηλά, οι «σκληροί» αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται. Την ίδια στιγμή, η οικονομία δέχεται αφόρητες πιέσεις, ενώ και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Το νέο σχήμα που αναμένεται να υιοθετηθεί, θα λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία, συμπεριλαμβάνοντας την εξέλιξη των εμβολιασμών που θα κτίζουν σταδιακά τη συλλογική ανοσία, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι ειδικοί προχωρούν στην δημιουργία αλγορίθμου, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνουν τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, την πληρότητα του συστήματος υγείας σε απλές κλίνες και κλίνες ειδικών μονάδων όπως εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, το δείκτη μεταδοτικότητας του ιού, τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, ενώ θα φροντίσουν να αποτυπώνεται και η κινητικότητα του πληθυσμού στις διάφορες δραστηριότητες από την μετακίνηση για εργασία, άσκηση, αγορές κλπ.

Η κάθε δραστηριότητα και ο κάθε δείκτης που θα συνυπολογίζεται, θα εξετασθεί πόσο συμμετέχει στην διαχείριση της πανδημίας, ώστε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις π.χ. του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων όχι μόνο στην μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά και τις επιπτώσεις στους λοιπούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Το νέο μοντέλο αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως αναμένεται να διαμορφωθεί άμεσα, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και όσο τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ, καθώς ήδη χθες, διαπιστώθηκε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Οι πρώτες εκτιμήσεις την αποδίδουν στην αυξημένη κίνηση στην αγορά πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων. Έτσι, η παρατήρηση τώρα στρέφεται στην αναπόφευκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, που θα ενισχυθούν και από το ρεβεγιόν και το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. 

Ο νέος αλγόριθμος που πρόκειται να δημιουργηθεί, θα τίθεται στη διάθεση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αλλά και ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου που μετέχει στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες για την κοινωνία και την οικονομία, μέχρι να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία από τους εμβολιασμούς.

Ανάλογα με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, θα είναι εφικτή η ταχύτερη απελευθέρωση της κοινωνίας σε περιοχές όπου τα ποσοστά συλλογικής ανοσίας αυξάνονται π.χ. σε μεγάλες πόλεις, έστω κι αν είναι πολυπληθέστερες σε σύγκριση με τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Αντίστοιχα, θα είναι περισσότερο προβλέψιμη η πορεία της πανδημίας, ιδίως τώρα που αναμένεται και το τρίτο κύμα της. 

Ο τελικός στόχος είναι να  επιλέγεται το κάθε μέτρο ξεχωριστά με μεγαλύτερη ακρίβεια, προκειμένου να επιτυγχάνονται άμεσα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους τους τομείς της ζωής μας, ταυτόχρονα και να μην τίθεται πλέον το δίλημμα: υγεία ή οικονομία.