Διασφάλιση ισορροπίας στα συστήματα υγείας, ώστε να καλύπτονται και οι ασθενείς άλλων παθήσεων πέραν του νέου κορονοϊού και να συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών, ζητά τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ), προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω απορρύθμιση της υγείας του πληθυσμού, εξαιτίας της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους επισημαίνει την ανάγκη σίτισης του οικονομικά ευάλωτου πληθυσμού που βρίσκεται σε καραντίνα, ο οποίος εξαιτίας αυτής έχει χάσει το εισόδημά του.
Παράλληλα, επανέρχεται στο αίτημα αυστηροποίησης των μέτρων για περιορισμό του ιού, τονίζοντας ότι με μοναδικό μέτρο την καραντίνα, ο ιός δεν υποχωρεί.
Στην ίδια κατεύθυνση με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, χθες ανακοινώθηκαν στην χώρα μας μέτρα τήρησης του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Στην λογική αυτή αποφασίστηκε ότι η συνέχιση των εμβολιασμών σε παιδιά ως 2 ετών, είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας από νοσήματα που προλαμβάνονται. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από ένα μόνο γονέα. Για παιδιά άνω των δύο ετών, θα γίνουν επαναληπτικές δόσεις μετά το κύμα της επιδημίας.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, συζήτησε και πάλι τα θέματα των χρονίως πασχόντων και την έκθεσή τους σε κίνδυνο σοβαρής νόσου και θα επανέλθει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ιατρικής Εργασίας. Σχετικά με το νοσοκομειακό χώρο, η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ειδικών Επιτροπών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας του Ιδρύματος, θα θεσπίσουν τα αντίστοιχα κριτήρια.
Φάρμακα στους ασθενείς που μένουν σπίτι
Τηρώντας επιθετική τακτική απέναντι στον ιό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε χθες τη χορήγηση φαρμάκων υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ανάλογα με το βαθμό κινδύνου και σε εξωτερικούς ασθενείς, με συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να παρακολουθούνται τα περιστατικά που ακολουθούν θεραπεία στο σπίτι. Η σχετική πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη, είπε ο κ. Τσιόδρας, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η ιχνηλάτηση για την ανακάλυψη και περίθαλψη νέων κρουσμάτων. Μέχρι προχθές, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασία είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα και 513 στενές επαφές τους, είχαν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14μερη καραντίνα, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Μέχρι προχθές, 6.229 άτομα ελέγχονταν από το κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, από τους οποίους οι 3.109 στην περιοχή της Αττικής.
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για υποστήριξη ευάλωτων ομάδων με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", αλλά και σε ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής που ετοιμάζεται, για παρακολούθηση αυτών των ασθενών, ενώ για τη χορήγηση των φαρμάκων τους υπάρχει μέριμνα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Απομόνωση των ασθενών, όχι μόνο καραντίνα
Επανερχόμενος στην ανάγκη για επιθετική πολιτική, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι ο ιός δεν πρόκειται να παρουσιάσει ύφεση, αν δεν τηρηθούν τρία βασικά μέτρα, πέραν της καραντίνας.
Τα μέτρα αυτά είναι: Ελεγχος του πληθυσμού, αξιολόγηση των περιστατικών και απομόνωσή τους σε υπηρεσίες υγείας, με διαχωρισμό των ήπιων περιστατικών, ακόμα και σε νοσοκομεία - τέντες όπου δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Το επιστημονικό επιτελείο του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των ασθενών, γιατί διαφορετικά με την καραντίνα επιτυγχάνεται μόνο σταθεροποίηση των κρουσμάτων και όχι μείωση, που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Για τη μείωση χρειάζεται έλεγχος των κρουσμάτων στην κοινότητα, ώστε λιγότερος πληθυσμός να εκτίθεται στον ιό.
Στην Ευρώπη δεν παρατηρείται ύφεση, επειδή δεν ακολουθείται πολιτική απομόνωσης, σημείωσε ο δρ Μάικ Ράιαν επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών, και συμπλήρωσε πως πρέπει να ασκηθεί πίεση για την περιστολή του ιού. Από την πλευρά της, η δρ Μαρία Βαν Κερκόφε επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων νόσων, σημείωσε πως χρειάζεται ιχνηλάτηση, τεστ και απομόνωση των περιστατικών, ενώ πρόσθεσε πως στην Ασία, τα μέτρα συνεχίζονται για να αποτρέψουν την εισαγωγή κρουσμάτων και τη δημιουργία νέου κύκλου.