Νέες απειλές Τουρκίας κατά Ισραήλ με αφορμή τη γενοκτονία των Αρμενίων

Νέες απειλές Τουρκίας κατά Ισραήλ με αφορμή τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ένα ακόμα κεφάλαιο στην επιδείνωση των τουρκοισραηλινών σχέσεων έρχεται να προσθέσει η η πρόταση ισραηλινών βουλευτών να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, με την Άγκυρα να αντιδρά οργισμένα.

«Η εξέλιξη αυτή τον μόνο που θα βλάψει είναι το ίδιο το Ισραήλ», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προσθέτοντας ότι «είναι μια ασεβής προσπάθεια από το Ισραήλ προς τα μέλη οθωμανικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι Εβραίοι ήταν μεταξύ τους».

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ βλέπει τα γεγονότα του 1915 και το Ολοκαύτωμα υπό το ίδιο πρίσμα θα βλάψει πρώτα το Ισραήλ», δήλωσε ο Ακσόι, προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από ιστορικούς και νομικούς εμπειρογνώμονες.

Οι ισραηλινοί βουλευτές στις 23 Μαΐου ενέκριναν μια πρόταση για τη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με την «αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Πριν από την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή της συζήτησης, ο Ταμάρ Ζάντμπεργκ του αριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος Meretz δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της πρότασης δεν είχε καμία σχέση με την αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία.

«Αυτό το ζήτημα επανειλημμένως έχει πέσει θύμα πολιτικών διαφορών. Η μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ηθική κηλίδα για το Ισραήλ», δήλωσε ο Ζάντμπεργκ.