Τη νέα άνοδο των διεθνών αγορών που έχουν καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τη «βουτιά» του Μαρτίου, ακολούθησε και σήμερα το Χ.Α., κλείνοντας θετικά για 5η συνεχή συνεδρίαση εν μέσω αυξημένου volatility και μεταβολών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 665,04 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 97 εκατ. ευρώ.
Ήταν μια συνεδρίαση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από αυτές που ιντριγκάρουν τους θιασώτες του trading και βοηθούν τις χρηματιστηριακές εταιρείες να βελτιώσουν τις εργασίες τους, με το τζίρο να διαμορφώνεται ξανά σε υψηλότατα επίπεδα, φτάνοντας στα 97 εκατ. ευρώ, ύστερα από τα 125 εκατ. χθες!
Στήριγμα στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών και στην αύξηση ρίσκου στην αγορά, δίνει η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα της χώρας, με το 10ετές σήμερα να πέφτει και κάτω από το 1,5% συνεχίζοντας το ράλι αποφόρτισης, συνδυαστικά με όλες τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο το τελευταίο 5ήμερο σε ποσοστό 9,32%, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 34,61%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 10,97%. Η κίνηση των τελευταίων ημερών, συνδυαστικά με το ευρύτερα θετικό κλίμα στο εξωτερικό, έχει αναβαθμίσει την εικόνα του Χ.Α. που πλέον, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «εκτός απροόπτου είναι εφικτή η άμεση προσέγγιση της περιοχής των 680-700 μονάδων».
Βεβαίως, μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών και δεδομένου ότι ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει περίπου 100 μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά δεν αποκλείεται κάποια διόρθωση, την οποία βεβαίως σήμερα το Χ.Α. την έκανε ενδοσυνεδριακά.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με τη… φόρα και το momentum του χθεσινού κλεισίματος στα υψηλά ημέρας αλλά και δυόμισι μηνών, φτάνοντας έως το υψηλό των 668,39 μονάδων (+1,23%), κατόπιν διόρθωσε έως τις 656,15 μονάδες (-0,63%), όμως στο τέλος προσέγγισε εκ νέου τη ζώνη των 665 μονάδων, επίπεδα που έχει να δει από τις αρχές Μαρτίου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.610,31 μονάδες με άνοδο 1,38%, ενώ πάνω από τις 1.600 μονάδες είχε να κλείσει από τις 10 Μαρτίου. Ο τραπεζικός δείκτης που την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στις 267 μονάδες που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, βρέθηκε σήμερα έως τις 374,65 μονάδες (+4,25%), κατόπιν διόρθωσε έως τις 346,77 μονάδες (-3,51%), για να κλείσει στο τέλος ισορροπητικά στις 359,43 μονάδες (+0,02%), έχοντας συνολική διακύμανση 7,76%.
Οι μετοχές του κλάδου έφτασαν να έχουν ημερήσια διακύμανση έως και 12% εν μέσω πολύ αυξημένου trading, όμως στο τέλος έκλεισαν με ισορροπία και εξαιρετικά μικρές μεταβολές. Πάντως, στον κλάδο διακινήθηκε ξανά πολύ μεγάλος όγκος που έφτασε στα 77,6 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 49,4 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες είχε διακινηθεί όγκος 108,5 εκατ. τεμαχίων και την Τρίτη 69,6 εκατ. τεμαχίων.
Θυμίζουμε ότι στον κλάδο γίνονται και οι τελευταίες εναλλαγές θέσεων λόγω της διαγραφής από το βασικό δείκτη της Morgan Stanley Capital International, ενώ το rebalancing θα κορυφωθεί στη λήξη της αυριανής συνεδρίασης.
Κατά τα λοιπά, στον ευρύτερο Large Cap υπήρξε μεικτή εικόνα. Θετικά ξεχώρισαν οι ΔΕΗ και Coca Cola HBC με άνοδο άνω του 5%, ενώ κέρδη είχαν και οι Motor Oil, ΟΤΕ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, ελεγχόμενης μορφής διόρθωση έκαναν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development κ.α.
Στον Mid Cap – που έχει υστερήσει καταφανώς στην αντίδραση της αγοράς - η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε θετικά, ενώ ξεχώρισαν οι Autohellas, Ικτίνος, Attica Bank, AVAX, Κρι Κρι, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Κέκροπας και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 63 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.
Εξαιρετικό το κλίμα διεθνώς
Διεθνώς, η εμφατική επιστροφή όλων των χρηματιστηριακών αγορών συνεχίζεται και μάλιστα με αμείωτους ρυθμούς. Πλην της εξαιρετικά δυναμικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σημαντικές θετικές εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα.
Οι οικονομίες άνοιξαν εκ νέου τις τελευταίες δύο εβδομάδες οπότε υπάρχει η αισιοδοξία για ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα, οι χώρες ανοίγουν εκ νέου τα σύνορά τους, ξεκινούν σταδιακά εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις, ενώ υπάρχει ισχυρή μέριμνα για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.
Συνδυαστικά με όλα αυτά, οι χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα στήριξης των μεγάλων εταιρειών που είναι βαρόμετρα ευρύτερα, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που τις τελευταίες ημέρες κάνουν ράλι αντίδρασης, μαζί με τις μετοχές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, των ταξιδιών και της αναψυχής.
Συνάμα, οι επενδυτές «χτίζουν» στην αισιοδοξία για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύντομα, εν μέσω πολύ βελτιωμένης ψυχολογίας και μείωσης κρουσμάτων στην Ευρώπη.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι δείκτες της Wall Street κινούνται και σήμερα ανοδικά, με τον S&P 500 πάνω από τις 3.000 μονάδες και σε νέα υψηλά 12 εβδομάδων, ενώ ο Dow Jones έχει ξεπεράσει και το όριο των 25.600 μονάδων.
Στην Ευρώπη, ο σημαντικότερος δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται εκ νέου άνω του 1% πλησιάζοντας τις 11.800 μονάδες, κινούμενος ανοδικά για 9η συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες! Ο CAC 40 κερδίζει 1,79%, ο ιταλικός FTSE MIB +2,54% και ο Stoxx 600 +1,70%.