Δεν έχουν τελειωμό οι περιπέτειες της επένδυσης στο Ελληνικό καθώς μετά την προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση να μην κηρυχθεί δασική η έκταση των 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο, η υπόθεση παίρνει νέα τροπή.
Κανείς δεν μπορεί πλέον να προσδιορίσει πότε θα τελεσφορήσει η πολύπαθη επένδυση, πολλώ δε μάλλον όταν αναμένεται και άλλη προσφυγή στο διοικητικό εφετείο, από την Επιτροπή Αγώνα κατά της επένδυσης στο Ελληνικό μετά την απόρριψη της δικής της ένστασης από την επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων του Πειραιά. Την ίδια ώρα αβέβαιη παραμένει και η έκβαση της νέας συνεδρίασης του ΚΑΣ που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο, μετά από διαδοχικές αναβολές.
Πρόκειται για τα σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία, τα οποία στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, ως προς την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού στην δασική νομοθεσία και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Τα δυο Σωματεία υποστηρίζουν, ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).
Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ΄ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη, αλλά είναι αντίθετες στη νομοθεσία (νόμοι 3889/2012, 4389/2016,κ.λπ.), ενώ είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ως μη υπαγόμενο στην δασική νομοθεσία.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το liberal.gr, η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων έκανε δεκτή την ένσταση της Ελληνικόν Α.Ε., και του ΤΑΙΠΕΔ, κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά για το περίφημο «δάσος» του Ελληνικού, έκτασης 37 στρεμμάτων. Το σκεπτικό της απόφασης που θα καθαρογραφεί αύριο, αναφέρει ότι με βάση την ανάλυση και την αυτοψία που έγινε στο χώρο, τα επίμαχα 37 στρέμματα αφορούν τεχνητές φυτεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου. Επισημαίνει επιπλέον ότι υπάρχουν διοικητικές πράξεις πριν από το Σύνταγμα του 1975, σχετικά με τον προορισμό και τη χρήση του ακινήτου, το γεγονός δηλαδή ότι βρισκόταν από παλαιά σε εντός σχεδίου περιοχή, καθώς και ότι χρησιμοποιούνταν ως αεροδρόμιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η επιτροπή δέχθηκε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε παραγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμμελος, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση», άρα δεν συνιστούν δασική έκταση.