Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά τα 355 κρούσματα του Σαββατοκύριακου
Κορονοϊός

Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά τα 355 κρούσματα του Σαββατοκύριακου

Στην κλιμάκωση των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού φαίνεται πως προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, καθώς τα 355 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ σε 22, εντείνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ακόμη και σήμερα, αφού στις 11.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας, συνεκτιμώντας μαζί με τους ειδικούς τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, με τον κ. Πέτσα χθες σε δηλώσεις του να τονίζει πως «ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». 

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ένα μοντέλο όπως αυτό στον Πόρο, δηλαδή την εφαρμογή περιορισμών ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, μέτρα που λήφθηκαν την Κυριακή και για τον Αμπελώνα Λάρισας, όπως:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται η γενίκευση της χρήσης μάσκας, η μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές, καθώς και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα.

Xθες δημοσιεύθηκε και η ΚΥΑ για την αναστολή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Συγκεκριμένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την αναστολή του άρθρου 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα

Τα 203 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα να ανέρχεται σε 5.623, ήταν η χειρότερη μέρα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ένας ακόμα ασθενής έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της νόσου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την covid-19 να ανέρχονται σε 212. Εστία των νέων κρουσμάτων παρέμειναν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ 50 κρούσματα καταγράφηκαν σε εργοστάσιο ελαιουργίας στη Χαλκιδική.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

- εικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.

- τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

- πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

- δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,

- τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,

- δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,

- επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,

- τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,

- ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,

- δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

- πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,

- τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,

- δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων