Nέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και εμπορικά κέντρα

Nέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και εμπορικά κέντρα

Αλλαγές στον αριθμό των καταναλωτών που θα εξυπηρετούν τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα, στους κοινόχρηστους χώρους, στον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων για τους εργαζόμενους σε αυτά, στο ωράριο λειτουργίας και στον τρόπο αναγραφής των εξυπηρετούμενων ανά κατάστημα καταναλωτών, προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα για τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. 

Έτσι, ενώ μέχρι χθες στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα σουπερμάρκετ ο μέγιστος αριθμός πελατών που επιτρεπόταν να βρίσκονταν ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα ορίζονταν από τον κανόνα 1 άτομο ανά 16 τ.μ., πλέον θα καθορίζεται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 9 τ.μ. 

Επίσης, στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 5 τ.μ.. Επίσης, στο ΦΕΚ προβλέπεται η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. 

Επιπροσθέτως, στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως έξι (6) πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ.., ενώ εισάγεται προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων που προβλέπουν ευρύτερο ωράριο λειτουργίας και εκδίδονται ή έχουν ήδη εκδοθεί.

Τα νέα μέτρα επιτρέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας, ενώ καθίσταται υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μεγίστου αριθμού εξυπηρετούμενων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Tέλος, στις λαϊκές αγορές ορίζεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων.