Νέα επιστημονική έρευνα: Άγνωστο αν η «Όμικρον» είναι πιο ήπια από την «Δέλτα»

Νέα επιστημονική έρευνα: Άγνωστο αν η «Όμικρον» είναι πιο ήπια από την «Δέλτα»

Πιο μεταδοτική αλλά ίδιας έντασης με τη μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται ότι είναι η «Όμικρον» σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Imperial College London, η οποία αμφισβητεί τις αρχικές ενδείξεις πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να οδηγεί σε λοίμωξη με ελαφρύτερα συμπτώματα.

Η νέα μελέτη που αξιολόγησε επιστημονικά ευρήματα στην Αγγλία από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, υπολογίζει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» είναι 5,4 φορές μεγαλύτερη από την «Δέλτα». Όπως προκύπτει, άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό έχουν μόλις 19% προστασία, απέναντι στη νέα μετάλλαξη, ποσοστό που σχεδόν συμβαδίζει με τις δύο δόσεις εμβολίου, καθώς η ερευνητική ομάδα όρισε την προστασία στο 20%.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η τρίτη δόση βοήθησε πολύ στην αύξηση της προστασίας από την «Όμικρον» από 55% μέχρι 80% για τις περιπτώσεις με συμπτώματα.

Επίσης, επισημαίνεται πως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της «Όμικρον» ήταν πιο ήπια από της «Δέλτα», με βάση το ποσοστό των ασθενών που είχαν συμπτώματα ή νοσηλεύθηκαν.

«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η "Όμικρον" έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη "Δέλτα", είτε με βάση το ποσοστό των κρουσμάτων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, τονίζοντας πάντως ότι ακόμα είναι πολύ πρώιμο για τα όποια συμπεράσματα. «Θα έχουμε στοιχεία την επόμενη εβδομάδα για μια οριστικά συμπεράσματα», σημείωσε.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω αποδείξεις για τον πολύ σημαντικό βαθμό στον οποίο η "Όμικρον" μπορεί να αποφύγει την ανοσία που δίνεται από τη μόλυνση και από τα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι η "Όμικρον" αποτελεί μια μεγάλη επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία», επισήμανε.

«Η ποσοτικοποίηση του κινδύνου επαναμόλυνσης και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της "Όμικρον" είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μοντέλου για την πιθανή μελλοντική τροχιά του κύματος της μετάλλαξης και του πιθανού αντίκτυπου του μεβολιασμού και άλλων παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία», σχολίασε η καθηγήτρια Άζρα Γκάνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.  

Δείτε όλη την έρευνα

pdf

Τα έξι συμπτώματα της «Όμικρον» που είναι παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος

Πριν την πανδημία του κορονοϊού όποιος είχε συνάχι ή πονοκέφαλο, θεωρούσε ότι είχε ένα απλό κρυολόγημα και συνέχιζε τη ζωή του κανονικά. Σημειώνεται ότι το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από ότι η COVID-19.

Η ιδιαίτερα μεταδοτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος όπως η βουλωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος και δεν ομοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού, όπως ο πυρετός, ο επίμονος βήχας και η έλλειψη όσφρησης και γεύσης.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από την εφαρμογή ZOE Covid της Βρετανίας, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υποβληθεί κανείς σε τεστ κορονοϊού ακόμα και χωρίς συμπτώματα.

Η «Μελέτη Συμπτωμάτων της COVID» (ΖΟΕ) που χρηματοδοτείται από την βρετανική κυβέρνηση, έχει εντοπίσει έξι συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, δείχνοντας ότι διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το αν κανείς εμβολιαστεί ή όχι.

Πονοκέφαλος

Αν και ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα του κορονοϊού, είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE. Επιπλέον, είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά (συμπτώματα) του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πονοκέφαλος από τη νόσο Covid, τείνουν να είναι μέτρια έως σοβαρά επώδυνος, εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και όχι σε μία περιοχή, μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και τείνει να είναι ανθεκτικός στα κοινά παυσίπονα.

Καταρροή

Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Φτέρνισμα

Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι όταν φτερνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτέρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος

Πολλά άτομα με κορονοϊό παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα. Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο, αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης

Παραμένει ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από τη Covid, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας ενός ατόμου. Ενώ οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους, μπορεί αυτή να αλλάξει, και να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο». Ο βήχας που σχετίζεται με τη νόσο Covid, είναι συνήθως ξηρόβηχας. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.