Νέα Διάσκεψη στις αρχές Μαρτίου ζήτησαν Akinci - Αναστασιάδης

Νέα Διάσκεψη στις αρχές Μαρτίου ζήτησαν Akinci - Αναστασιάδης

Νέα σύνοδο στις αρχές Μαρτίου ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Mustafa Ak?nc?, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού, Espen Barth Eide.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, οι δύο άνδρες που βρέθηκαν και σήμερα Τετάρτη, αποφάσισαν να συναντώνται σε εβδομαδιαία βάση όλο τον Φεβρουάριο προκειμένου να λύσουν εκκρεμή ζητήματα, ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Οι δύο αρχηγοί ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να ετοιμαστούν, μετά από συνεννόηση και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές του Μάρτη», είπε χαρακτηριστικά.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία των συνομιλιών.

Όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα στον διάλογο, συνεπώς οποιεσδήποτε δηλώσεις δεν συμβάλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες επιδιώκουν, σημείωσε ο Πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει το ανακοινωθέν.

Αναφορικά με την ένταση Ελλάδας- Τουρκίας επισήμανε ότι είναι αρνητικός παράγοντας αλλά ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Α. Τσίπρα για την συνάντηση που είχε με τον Mustafa Akinci

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Ak?ncί.

Για τη νέα διάσκεψη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είπε ότι το επίπεδό της δεν έχει καθορισθεί, «αλλά θα έχει την ίδια μορφή με την προηγούμενη, αφού σε αυτήν θα συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες, οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις συναντήσεις του Φεβρουαρίου θα γίνεται συζήτηση με στόχο την επίλυση των μειζόνων θεμάτων, που αφορούν τα πέντε κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Θα γίνεται, επίσης, συζήτηση για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η οποία ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να είναι καταληκτική, αφού υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι διαπραγματευτές πρόσθεσε, θα συνεχίζουν να συζητούν, για να επιλύσουν μικρότερης σημασίας διαφορές και προβλήματα που υπάρχουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ