Ανοδικά ξεκίνησε για μία ακόμη ημέρα το χρηματιστήριο της Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ήδη, όλοι οι δείκτες έχουν καταγράψει ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά ρεκόρ, συνεχίζοντας το ράλι που διχάζει τους αναλυτές. Άλλωστε, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 ως σήμερα, δηλαδή από την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που ανέδειξαν νικητή τον Donald Trump, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει ενισχυθεί κατά περίπου 25%, κάνοντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να περηφανεύεται στα μηνύματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την άλλη, όμως, αρκετοί φοβούνται ότι όλα αυτά είναι προάγγελος ενός κραχ που, ενδεχομένως, θα είναι αντίστοιχο με εκείνο της «Μαύρης Δευτέρας», πριν από 30 χρόνια -για την ακρίβεια, στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν μέσα σε μία ημέρα ο Dow Jones είχε απολέσει σχεδόν το 23% της αξίας του.
Σήμερα, πάντως, ο Dow ενισχύεται κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 2.929 μονάδες, φλερτάροντας πλέον έντονα με το φράγμα των 23.000, το οποίο και είναι πολύ πιθανό να σπάσει στη διάρκεια της εβδομάδας. Όσο για τον S&P 500 εμφανίζει κέρδη της τάξης του 0,19% και κινείται στις 2.558 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq καταγράφει κέρδη και ενισχύεται κατά 0,28%, στις 6.624,50 μονάδες.
Ανοδικά κινούνται σήμερα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εξαίρεση το ισπανικό, όπου ο IBEX 35 εμφανίζει απώλειες της τάξης του 0,53%, εξαιτίας της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Καταλονία. Με άνοδο έκλεισαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει νέο ρεκόρ ενόψει των εκλογών της 21ης Οκτωβρίου, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,47%.
Στην αγορά συναλλάγματος, μικρή υποχώρηση κατά 0,13% εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ με οριακές μεταβολές κινούνται η στερλίνα και το γεν έναντι του δολαρίου.
Στα εμπορεύματα, σημαντική άνοδο -κατά πάνω από 1,20%- εμφανίζει το πετρέλαιο, εξαιτίας των μαχών που διεξάγονται ανάμεσα σε Κούρδους και κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ στην πετρελαιοπαραγωγική ζώνη του Κιρκούκ. Επίσης, ο χρυσός ενισχύεται και παραμένει πάνω από τα 1.300 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο εμπορεύεται πάνω από τα 1.000 δολάρια, για πρώτη φορά μετά το 2001.