ΝΔ: Τα ερωτήματα και οι προκλήσεις μετά τις κάλπες

ΝΔ: Τα ερωτήματα και οι προκλήσεις μετά τις κάλπες

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ο χρόνος θα αρχίσει όπου να' ναι να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στη ΝΔ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο πριν από τις κάλπες. Με την ελπίδα ότι η εσωκομματική περιπέτεια που τόσο το πλήγωσε, αλλά και το εξέθεσε στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, θα λάβει τέλος στις 20 Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, καθώς σε πολιτικό θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, να περιμένει τον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα πολιτικά… βάσανα θα τελειώσουν τότε, με την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Κάθε άλλο! Η επόμενη ημέρα έχει τη δική της, πολύ βαριά εσωκομματική ατζέντα, με ορίζοντα το τακτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2016. Για να φθάσει εκεί η ΝΔ θα πρέπει να περάσει, μεταξύ άλλων και από την διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητηθούν τα πάντα σε σχέση με το κόμμα.

Ακόμη και τα ζητήματα που ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα έμπαιναν στην ουσία κάτω από το χαλί, εν μέρει λόγω και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2015

Η πορεία προς το συνέδριο δεν θα αποτελέσει απλά και μόνο πεδίο συζήτησης, αλλά και ωρίμανσης των μεγάλων αλλαγών στη δομή και λειτουργία του κόμματος που θα θελήσει να προωθήσει η νέα ηγεσία της ΝΔ. Όποια και αν είναι, αφού και οι τέσσερις διεκδικητές έχουν προαναγγείλει τέτοιου είδους μεγάλες αλλαγές. Εμπεριέχει και πολιτικά ερωτήματα και προκλήσεις που ζητούν απαντήσεις.

Θα αποτελέσει πεδίο για ιδεολογική συζήτηση, αλλά και για την αυτοκριτική, που στην ουσία ποτέ δεν έγινε σε βάθος, καθώς το αίτημα για έκτακτο συνέδριο μετά τον Ιανουάριο δεν υιοθετήθηκε από την τότε ηγεσία, ενώ οι συνδιασκέψεις που δρομολόγησε διακόπηκαν από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τον εσωκομματικό αντίκτυπο που αυτές είχαν, φέρνοντας τη ΝΔ μετά την αποχώρηση Σαμαρά, σε μία μεταβατική κατάσταση που συνεχίζεται ολόκληρο το τελευταίο 6μηνο.

Η ΝΔ είχε στρίψει κατά την κυβερνητική της θητεία προς τα δεξιά και χρειάζεται να ισορροπήσει προς το κέντρο; Αποτελεί γι' αυτήν σημείο αναφοράς το πρόσφατο κυβερνητικό έργο ή έγιναν και λάθη πολιτικής ουσίας που υπερβαίνουν το επικοινωνιακό επίπεδο στο οποίο τα είχε εστιάσει η προηγούμενη ηγεσία; Θα μπορέσει σύντομα, μιας και ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον εξαιρετικά πυκνός, να διαμορφώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση; Πρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σε διεργασίες συναίνεσης εφόσον αυτές ανακύψουν στο προσκήνιο όχι ως σενάρια, αλλά ως αδήριτη ανάγκη επιβίωσης για την ίδια την χώρα;

Αυτά και πολλά άλλα, που έχουν τεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο, δεν μπορεί παρά να απασχολήσουν τον εσωκομματικό διάλογο μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Και αν κρίνει κανείς από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις όχι μόνο των υποψηφίων Προέδρων, αλλά και πολλών άλλων στελεχών της ΝΔ, είναι ζητήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση, κοινά αποδεκτή από όλους.

Αλλά πέραν από τις πολιτικές, που αποτελούν και το μείζον, υπάρχει και το ζήτημα των προσώπων. Πως θα γίνει πράξη η υπεσχημένη από όλους ανανέωση στη ΝΔ; Και πως θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που θα μεταφέρει στην επόμενη ημέρα η ίδια η προεκλογική περίοδος; Οι σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων δεν είναι οι καλύτερες, έστω και εάν οι τόνοι έχουν πέσει το τελευταίο δεκαήμερο, κυρίως μετά την αποχώρηση Μεϊμαράκη από την μεταβατική ηγεσία. 

Περισσότερο ενεργή εστία εσωκομματικής έντασης είναι αυτή μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά η ψυχρότητα στις σχέσεις του κ. Μεϊμαράκη με τους άλλους τρεις έγινε σαφής από την πρόσφατη επισήμανσή του ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Γιάννη Πλακιωτάκη από τους τρεις συνυποψήφιους.

Και ανατρέχοντας κανείς σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο στη ΝΔ δεν είναι υπερβολή τελικά να πει ότι τα μόνα στοιχεία αμοιβαίας πολιτικής αβροφροσύνης, έστω και εάν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, θα τα εντοπίσει μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεύτερο ερωτηματικό αποτελεί η συγκατοίκηση με τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον οποίο η νέα ηγεσία, όποια και αν είναι, δεν μπορεί, βάση καταστατικού, να απομακρύνει πριν από το Συνέδριο όπου λήγει και η θητεία του. Σε εστία εσωκομματικής έντασης μπορεί να εξελιχθεί όμως και η δέσμευση υποψηφίων ότι εφόσον εκλεγούν θα ζητήσουν τις παραιτήσεις των στελεχών που κατέχουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, στο βαθμό που αυτή η ανανέωση επιχειρηθεί να συνδεθεί και με απόδοση στον κομματικό μηχανισμό των βασικών ευθυνών για την πορεία του κόμματος.

Ο κ. Τζιτζικώστας, που επέρριψε στα στελέχη αυτά ευθύνες για τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ, προκάλεσε και δημόσιες αντιδράσεις, όπως του διευθυντή του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου, Αλέκου Κόκκαλη, ο οποίος  απάντησε με πολύ αιχμηρό τρόπο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έστω και χωρίς να τον κατονομάσει.

«Ο κομματικός μηχανισμός, κεντρική διοίκηση και οι πρόεδροι ΝΟΔΕ φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τα ποσοστά της Παράταξης», δήλωσε ο κ. Κόκκαλης και υποστήριξε μεταξύ άλλων. «Όμως την κύρια ευθύνη φέρουν όλα αυτά τα στελέχη της δήθεν πρώτης γραμμής που δήλωναν ότι η Ν.Δ. έχει χάσει το δρόμο της, ζητώντας παραίτηση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και οικουμενική κυβέρνηση με άλλον Πρωθυπουργό, που πήγαν κόντρα σε κεντρικές αυτοδιοικητικές - περιφερειακές επιλογές του κόμματος δίνοντας το σύνθημα για γενική ανυπακοή, που καλούσαν την Χ.Α. σε επίσημες τελετές, επικαλούμενοι το Πρωτόκολλο, τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς έδινε τη μάχη εναντίον της και των πρακτικών της, που έκλεισαν το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ, που έμαθαν πρόσφατα που είναι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και δε συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, που έχουν δηλώσει ότι βάζουν στο συρτάρι την κομματική τους ταυτότητα».

Γενική δοκιμή

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά φαίνεται να έχουν υποχωρήσει πλήρως οι ανησυχίες του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό τουλάχιστον λένε τα μέλη της ΚΕΦΕ που την Τρίτη το βράδυ είδαν πολυμελή αντιπροσωπεία της εταιρείας που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία να τους  παρουσιάζει στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ το πρόγραμμα, καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχόμενου προβλήματος παρουσιαστεί στην εκλογική διαδικασία.

Την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η γενική δοκιμή. Οι πληροφορίες από μέλη της ΚΕΦΕ αναφέρουν πως οι χώροι διεξαγωγής των εκλογών έχουν προσδιοριστεί στο σύνολό τους, όπως και οι Πρόεδροι της νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών (με 4-5 ελλείψεις που θα καλυφθούν τα επόμενα 24ωρα), ενώ έχει βρεθεί και το 80% των χειριστών tablets.

Σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο όλα δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος από εκείνο που υπολογιζόταν για τις 22 Νοεμβρίου και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σημασία της συμμετοχής. Όχι μόνο πολιτικά ενόψει της επόμενης ημέρας, αλλά και οικονομικά, αφού η επίτευξη του στόχου για προσέλκυση 300.000 ψηφοφόρων, καθένας εκ των οποίων θα καταβάλει 3 ευρώ, θα αποδώσει στη ΝΔ και ένα συνολικό ποσό που θεωρείται επαρκές για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικής διαδικασίας.