Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Αφού πρώτα διέψευσε την "παραφιλολογία", όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περί απόσυρσης του αιτήματος για εκλογές μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΝΔ προσαρμόζει τόσο το συγκεκριμένο αίτημα, όσο και συνολικά την αντιπολιτευτική της τακτική στα καινούρια δεδομένα, επιχειρώντας να πιέσει την κυβέρνηση σε όλα πλέον τα επίπεδα και με κάθε αφορμή.
Πρώτα απ'' όλα με την αποδόμηση, που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αναλυτική, κάθε κυβερνητικού επιχειρήματος περί επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Εν συνεχεία καταγγέλλοντας σωρεία "ψεμάτων", εκμεταλλευόμενη μάλιστα και την συνέντευξη Βαρουφάκη για να στηρίξει την καταγγελία πως δεν υπήρξε καμία "αυταπάτη" του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά μόνο "εξαπάτηση του ελληνικού λαού". Ταυτόχρονα όμως διευρύνοντας και την αντιπολιτευτική ατζέντα και δραστηριότητα προκειμένου να στηρίξει το "πιο επίκαιρο", όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αίτημα για εκλογές" σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που ξεπερνά την οικονομία και αγγίζει όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
"Το αίτημα για εκλογές είναι στάση ευθύνης της ΝΔ που υπαγορεύεται από τη συνολική δραματική κατάσταση στην οποία ο κ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσυραν και εξακολουθούν να σέρνουν τη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εξηγώντας πως δεν αφορά μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά και "στην πραγματική οικονομία, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στην κατάσταση στην Υγεία και στην Παιδεία".
Η αποδόμηση της "θριαμβολογίας" της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στην σκωπτική διαπίστωση Κουμουτσάκου ότι "πρώτη φορά βλέπουμε κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα 12 δισ. ευρώ και να πανηγυρίζει". Παίρνει συγκεκριμένο χαρακτήρα, με επιχειρήματα, αλλά και αριθμητικά στοιχεία, απέναντι σε κάθε πτυχή της κυβερνητικής προσπάθειας να πιστωθεί πολιτικά οφέλη από τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και το χρέος.
Στην ΝΔ διευκρινίζουν ότι το κόμμα τους δεν αρνείται την ανάγκη διορθωτικού μηχανισμού αποκλίσεων ιδίως στο σκέλος των δαπανών για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, όπως προβλέπει και νόμος του 2014. Όπως εξήγησε όμως και σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο "κόφτης" του Eurogroup είναι ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετικός, συγκεκριμένος (καθώς αφορά στο 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. μέτρα), στοχευμένος και μόνιμος". "Εάν υπήρχε «κόφτης» γιατί ζητείται επιπλέον «κόφτης»", διερωτήθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντικρούοντας το συγκεκριμένο κυβερνητικό επιχείρημα.
Στη ΝΔ συνδέουν την βαρύτητα των μέτρων που θα επιφέρει ο πρόσθετος μηχανισμός τόσο με το λανθασμένο μείγμα πολιτικής που δεν διασφαλίζει αναπτυξιακές προοπτικές και ως εκ τούτου επίτευξη των στόχων, αλλά και με τις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Είναι πτυχή που ανέδειξε στο δημόσιο διάλογο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, στηρίζοντας σε αυτήν και τις προειδοποιήσεις της ΝΔ για κίνδυνο μόνιμης λιτότητας και "αέναου Μνημονίου", καθώς η επίτευξη τόσο μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για τόσα πολλά χρόνια δεν είναι επιτεύξιμη.
Στη ΝΔ καταγγέλλουν με αυξανόμενη ένταση ότι ο λογαριασμός των μέτρων ύψους 12 δισ. είναι πολύ βαρύς και επιβάλλεται στην ελληνική κοινωνία με αντάλλαγμα μία ασαφή υπόσχεση για το χρέος, ενώ εστιάζουν την πρόταση του δικού τους κόμματος για το χρέος σε τέσσερις παραμέτρους: Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλά επιτόκια και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το 1ο Μνημόνιο.
Στο Περιστέρι
Στο πλαίσιο της απόφασης να επικεντρωθεί η αντιπολιτευτική δράση του κόμματος το επόμενο διάστημα στην επαφή με την κοινωνία, ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στο Περιστέρι, με στόχο, όπως λένε οι συνεργάτες του, να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών και των επαγγελματιών της αγοράς. Επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναδείξει μέσα από τον πολιτικό της λόγο τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική οικονομία, στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά μέσα σε συνθήκες "ασφυξίας", όπως λένε χαρακτηριστικά, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Επίσης στα οικονομικά που αφορούν σε κάθε νοικοκυριό το οποίο έχει πληγεί από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από το επερχόμενο νέο πακέτο, που ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε χθες "τυφώνα έμμεσων φόρων που θα σαρώσει την καθημερινότητα των πολιτών".