ΝΔ: Οκτώ στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι γνώριζαν τις συνέπειες

ΝΔ: Οκτώ στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι γνώριζαν τις συνέπειες

Η απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα ελήφθη εν γνώση των επιπτώσεων που θα προκαλούσε στην οικονομία και εν γένει στη χώρα, καταγγέλλει η ΝΔ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους και κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση με φόντο το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής που η ίδια έχει ζητήσει για την διερεύνηση της πορείας της χώρας προς τα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στις ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε, με αφορμή την γνωστή αναφορά του πρωθυπουργού σε "αυταπάτες", πως "η αλήθεια είναι πως όταν αποφάσιζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος".

"Γνώριζαν, δηλαδή, ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, θα επιβληθούν capital controls και θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, το Δημόσιο, τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, εξηγώντας ότι "τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια αυτή είναι πολλά". Παρέθεσε μάλιστα στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, "ενδεικτικά" όπως είπε, οκτώ στοιχεία " που "θα απασχολήσουν την Εξεταστική Επιτροπή" και που "τεκμηριώνουν και επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή ημέρα είναι μια θλιβερή επέτειος", καθώς "κλείνει ένας χρόνος από την απροκάλυπτη εξαπάτηση ενός ολόκληρου λαού και από το έγκλημα που συνειδητά διαπράχθηκε σε βάρος της οικονομίας της χώρας, της ίδιας της χώρας".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:

1ον: Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος, στις 30 Νοεμβρίου του 2011 (Alter), στο δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου, έλεγε κατά λέξη:

“Αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να θέσει τέτοια ζητήματα, η πτώχευση θα επισυμβεί, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη''.

Γνώριζε, λοιπόν, από καιρό και γνώριζε καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες ενός δημοψηφίσματος.

2ον: Η απόφαση που πήρε ο Αλ. Τσίπρας και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Ιουνίου, τοποθετούσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος πέντε μέρες μετά την εκπνοή του προγράμματος δανειακής στήριξης της χώρας.

Ήξεραν, δηλαδή, ότι η απόφασή τους έβγαζε τη χώρα εκτός προγράμματος.

Ήξεραν - κατά συνέπεια - ότι από τη στιγμή εκείνη, η Ε.Κ.Τ. ήταν αναγκασμένη να διακόψει τη χορήγηση E.L.A.

Και αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls.

3ον: Το γεγονός ότι όλοι ήξεραν πως θα κλείσουν οι τράπεζες προκύπτει και από ομολογία του Γ. Δραγασάκη, που μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο έσπευσαν, στις 27 Ιουνίου, να συναντηθούν με το Μ. Ντράγκι.

Ενώ μάλιστα την ώρα εκείνη έκρυβαν το σκοπό της συνάντησης, λίγους μήνες αργότερα ο Γ. Δραγασάκης ομολογούσε (''Καθημερινή'', 24.1.2016) ότι συζήτησαν για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ζήτησαν βοήθεια για να γίνει με τρόπο ''ομαλό και αναστρέψιμο''.

4ον: Με συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ., στις 2.7.2015, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε ότι, από την πρώτη συνάντησή τους, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, είχε επισημάνει πως, ''χωρίς Μνημόνιο, το πρόγραμμα θα καταρρεύσει και τότε, είτε θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, είτε θα επιβληθούν capital controls''.

5ον: Με άλλη συνέντευξή του (τηλεόραση του ΣΚΑΙ, 19.1.2016) ο Γ. Βαρουφάκης μπροστά στο ερώτημα αν ''εκείνη την ώρα (που αποφάσιζαν το δημοψήφισμα) ήξεραν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες'', απαντούσε κατηγορηματικά με τη λέξη: ''Προφανώς''.

6ον: Τη βεβαιότητα ότι χωρίς πρόγραμμα θα κλείσουν οι τράπεζες, είχε επισημάνει με άρθρο του στο ''Social Europe'', από τις 24.2.2015, ο σύμβουλος της Κυβέρνησης και επικεφαλής της μυστικής ομάδας κατάρτιζε το ''Plan X'' Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Αναφερόμενος τότε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, υποστήριζε ότι η χώρα δεν μπορούσε να μείνει εκτός προγράμματος και τόνιζε πως, αν δεν υπήρχε συμφωνία, αυτό ''θα σήμαινε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπίες τραπεζών, κήρυξη χρεοστασίου και πρόωρη έξοδο από το ευρώ''.

7ον: Αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να κλείσουν οι τράπεζες είχε αναπτύξει, πολύ καιρό πριν - όπως έλεγε ο ίδιος (ΣΚΑΪ, 13.1.2016) - και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

8ον: Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ήξεραν πως θα κλείσουν οι τράπεζες επιβεβαίωσε και η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου (συνέντευξη, 8.3.2016, τηλεόραση του ΣΚΑΪ): ''Κανείς'', έλεγε, ''δεν μπορεί να πει ότι αυτό που τελικά έγινε δεν είχε προβλεφθεί, διότι είχε απολύτως συνυπολογισθεί ως ενδεχόμενο από πολύ νωρίς''.

Διαβάστε ακόμη:

- Γ. Κουμουτσάκος: Οι αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ κάνουν πιο επιτακτική τη σύσταση εξεταστικής